Abonnementsartikel

LRØ-økonom mener, der er lyspunkter for landbruget i 2011

- Vi vil få endnu et år med lav rente, og mange landmænd har fået refinansieret deres flexlån på et lavt niveau, hvilket har stor betydning.

Det siger Hans Fink, cheføkonom i LRØ. Han erkender, at situationen lige nu er ekstremt vanskelig for landbruget, hvor værdierne er faldet drastisk. Samtidig med lave afregningspriser rammer det erhvervet hårdt. Men der er også lyspunkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan konstatere, at mange landmænd har fået styr på deres risiko på valutasiden, og det vil være et plus i 2011. Mange har lukket ned og lagt loft på, og det vil give mere ro og stabilitet fremover.

Hans Fink påpeger, at råolien er steget markant i 2010.

- Det medvirker til, at prisen på raps er steget. Olieprisen hænger sammen med verdensøkonomien, og vi oplever vækst og større efterspørgsel. Det spiller også ind på kornprisen, og der er forventninger om, at det globale prisniveau på planteprodukter vil stige.

- Højere priser på afgrøder er ikke bare et plus for planteavlerne. Svinepriserne ventes at følges med kornpriserne, og generelt er der optimisme inden for både kvæg- og svinebrug.

Problemer med at fremtidssikre bedrifterne

Hans Fink påpeger, at den lave inflation også betyder en afdæmpet prisudvikling på lønninger, service og andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig kan vi se en effekt af, at mange landmænd har jagtet omkostninger og optimeret produktionen med gode resultater.

- Men vi må se i øjnene, at et af de store problemer i landbruget fortsat er at få finansieret projekter, der kan fremtidssikre bedrifterne.

- Gælden til realkreditten er for manges vedkommende efterhånden over 70 procent af den aktuelle vurdering af ejendommen, og det fastlåser mange. Bankerne er samtidig tilbageholdende, og det gør det svært.

- Vi vil dog se et bedre bytteforhold for den enkelte landmand og en øget indtjening i de kommende år, allerede i 2011, og det vil resultere i, at landbruget vil få et bedre udgangspunkt med hensyn til fremtidige finansielle løsninger, lyder vurderingen fra Hans Fink.