70 procent af dansk korn bliver spist af danske svin. Derfor har man gennem de seneste tyve år taget analyser af korn hos en række danske landmænd for at få et overblik over næringsindholdet.
Og siden slutningen af 1980'erne har man kunne konstatere faldende proteinindhold i de tre store kornarter, vinterbyg, vårbyg og hvede. Det skriver Food Culture.
Chefkonsulent Leif Knudsen, Planteproduktion, Videnscenter for Landbrug, fortæller, at den faldende mængde protein i kornet har direkte betydning for svineproduktionen, fordi svinene derfor skal have ekstra protein fra en anden kilde end kornet.
- Og det medfører selvfølgelig en række ekstraomkostninger for svineproducenterne, når de skal supplere med ekstra protein fra for eksempel soyaskrå, siger Leif Knudsen til Food Culture.
Ikke godt for brødet
Ifølge Leif Knudsen har man en tommelfingerregel, som siger, at hvis kornets proteinindholdet falder en såkaldt enhed, falder værdien af kornet en krone pr. hektokilo. Og det har også haft betydning for det korn, som er produceret med henblik på brødproduktion.
- De sidste fem til ti år har proteinindholdet i det danske brødhvede været for lavt, så det i stedet er endt som foder. I stedet har danske møller måttet importere. Som konsekvens må man derfor nu bruge 60 kg kvælstof til 40.000 ha mod tidligere ekstra 50 kg kvælstof pr. ha til 50.000 ha, siger han.