Folkene bag "1. grynt", som tidligere er omtalt i Maskinbladet, har efter flere års søgen fundet det ideelle sted at realisere deres plan om en kæmpe sobesætning på 5.000 søer, og dermed er en af de væsentlige hindringer ryddet af vejen.

Planen har hele tiden været at bygge en sobesætning til 5.000 søer, hvorfra initiativtagerne ville aftage smågrisene, fede dem op og sælge dem som konceptgrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konceptet bygger ikke mindst på et forventet meget lavt medicinforbrug. For ideen har været at opbygge en sundhedspyramide, hvor sobesætningen skulle ligge centralt med de aftagende landbrug placeret rundt om som et slags værn, så sobesætningen blev en isoleret enhed, hvor der kun blev kørt dyr væk fra. På den måde skulle det absolut højeste sundhedsniveau kunne fastholdes.

Men det har knebet at finde en placering i Hadsten-området, hvor initiativtagerne alle har en svinebesætning. De fleste af dem stod over for store investeringer for at opfylde 2013-kravene, og i stedet fik man idéen om at bygge sostalden i fællesskab og ændre deres egne stalde til opfedning af smågrisene derfra.

Overgaard kom med løsningen

- Der er mange grunde til, at det har trukket ud med realiseringen, men hovedårsagen var, at det har været meget svært i Hadsten-området at finde et sted, hvor der var tre kilometer til andre staldanlæg, fortæller konsulent Poul Erik Nielsen, der har været med i hele processen, siden de første idéer kom på bordet i 2006.

- Men det problem blev løst, da Overgaard Gods henvendte sig. Det bliver en endnu mere sikker placering, vi får på Overgaard, hvor der er over tre kilometer til nærmeste stald. På Overgaard lejer vi en grund til at opføre staldanlægget til 5.000 søer og lejer samtidig godsets eksisterende svinestalde med plads til 1.300 søer.

Det seneste års tid er gået med forhandlinger om projektets realisering, men nu er man så langt, at der er indsendt miljøansøgning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har I indikationer af, at Randers Kommune vil give grønt lys for projektet?

- Ingen vil udtale sig om det, men det er klart, vi ikke var begyndt på dette, hvis vi vidste, det ville blive en klar afvisning, svarer Poul Erik Nielsen.

Svar på miljøansøgningen regner de i bedste fald at have om ni måneder. I mellemtiden skal de have finansieringen på plads.

- Det er planen, at initiativtagerne indskyder 40 procent af finansieringsbehovet. Resten vil vi prøve at låne.

Har I overvejet eksterne investorer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er med i vore overvejelser, og nu er der jo sket det siden, at Danish Crown er blevet et aktieselskab, så der er måske muligheder den vej nu, siger Poul Erik Nielsen.

Der findes ikke en mere sikker produktionsmetode

En vigtig del af projektet er også, at stald og produktion skal være et "state of the art" inden for produktionsforhold, sundhed, fødevarekvalitet, dyrevelfærd, miljø og medarbejdertrivsel.

Til gengæld forventer initiativtagerne, at de kan sælge produktet til en merpris.

- Vi har haft drøftelser med Danish Crown, og de stillet os UK-tillæg i udsigt på lige vilkår med alle andre. Derudover har de ikke givet tilsagn om noget, siger Poul Erik Nielsen.

I regner vel med mere end det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gør vi da. Og nu vil vi undersøge, om der er mulighed for at afsætte dem som et koncept. Vi kan jo ikke sælge dem på, at de er kløet bag nakken, for dette er jo stordrift. Til gengæld findes der ikke en sundhedsmæssigt mere sikker metode at producere grise på, så et lavt medicinforbrug vil blive en afgørende faktor i afsætningen.

Output på 200.000 smågrise pr. år

På et møde på mandag vil initiativtagerne, der har stiftet selskabet "Grynt 2010", præsentere hele projektet. Det sker på Overgård Gods, hvor godsets biogasanlæg indgår som en vigtig del i at optimere udnyttelse af gyllen kombineret med investering i den nyeste teknologi til forebyggelse af lugt, ammoniak og tab af næringsstoffer til naturen.

Produktiviteten ventes ligge i niveauet 30-33 grise pr. årsso, og med i alt godt 6.000 søer giver det et output på cirka 200.000 smågrise pr. år.