Abonnementsartikel

Dansk udviklet bandage til klovbehandling - let at sætte på, let at tage af

Ko-sok fremstillet af et vandafvisende materialer er en af de dansk udviklede nyheder, som præsenteres på dette års Agromek. Hvor ko-sokken har fået to nyhedsstjerner.

Det er Henrik Hein Jørgensen, Klovplejeboksen, der har udviklet ko-sokken, som han er gået i samarbejde med firmaet Kruuse i Langeskov om at sælge og distribuere. Sokken har derfor fået navnet Kruuse Bovivet Hoof Bandage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere tusinde køer har allerede afprøvet bandagen, og ifølge Henrik Hein Jørgensen er det for de fleste brugere en stor lettelse at erstatte de traditionelle forbindinger med sokken.

- Man skal lige have taget på at sætte den på. Så tager det kun "et splitsekund". Det kan nogle klare efter kun at have prøvet med et par sokker, mens andre skal prøve det flere gange. Men alle er enige om, at den er meget nemmere at tage af end forbindingen, siger Henrik Hein Jørgensen.

- Sokken er en alternativ forbinding, for hvis du sætter forbinding på og tjærer den, får du samme virkning, men det er jo en meget mere tidskrævende behandling, siger ejeren af Klovplejeboksen.

Åbner for flokbehandling

Et andet perspektiv er muligheden for flokbehandling i kvægbesætninger, påpeger Henrik Hein Jørgensen.

- Digital Dermantitis er et stort problem i de danske kvægbesætninger, og der gives megen enkeltdyrsbehandling, fordi det er for besværligt at behandle alle dyrene på én gang. Med ko-sokken bliver det mere overskueligt at behandle alle på én gang og dermed komme i bund med sygdommen, hvorefter man kan fortsætte med det forebyggende arbejde som klovvask med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At begynde med klovvask, mens der stadig er køer, der går med væskende sår, giver ikke mening, mener Henrik Hein Jørgensen.

Genbehandling for Digital Dermantitis er også blevet lettere med ko-sokken.

- Såret skal tjekkes efter tre dage, og her kan man genbehandle med sallicylsyregel og beholde den gamle sok på eller skifte den, hvis det er nødvendigt.

ga