Abonnementsartikel

Split-ammer til smågrisehulen vurderes at kunne reducere dødeligheden med en procent

Veng System har konstrueret en split-ammer, der kan hjælpe soholdere med at reducere smågrisedødeligheden. Split-ammeren kan holde de største smågrise inde i smågrisehulen, så de mindste kan få råmælk, og den kan holde alle smågrisene væk fra soen, mens hun æder og efterfølgende lægger sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye split-ammer, som VengSystem præsenterer på Agromek, har fået to nyhedsstjerner.

Split-ammeren er en afspærring ind til smågrisehulen. Den aktiveres manuelt, når smågrisene er inde i hulen, men åbner automatisk efter en forudbestemt tidsinterval.

Baggrunden for det nye produkt er kombinationen af den moderne sos store fertilitet og samfundets øgede opmærksomhed på smågrisedødeligheden.

- Det giver udfordringer for personalet i farestaldene. Men dødeligheden hos de svageste smågrise kan reduceres væsentligt, hvis alle smågrise får nogle få portioner råmælk fra deres egen mor. Råmælken fra deres egen mor er afstemt til den bakterieflora, der er i farestien. Flytning til en anden so vil ikke give den optimale beskyttelse af smågrisen, siger Niels Veng, indehaveren af VengSystem.

Split-ammeren har været testet i en besætning, og her ud fra vurderer VengSystem, at smågrisedødeligheden kan reduceres med mindst en procent. Split-ammeren kan dække fem farestier, og hvis en reddet smågris sættes til en værdi af 170 kroner, kan split-ammeren hjemtjene 3.750 kroner årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen på slit-ammeren er endnu ikke fastsat, men VengSystem forventer en pris, så der bliver tale om en meget hurtig tilbagebetaling af investeringen.