Det er opdagelser inden for human ernæring, der er udgangspunktet for, at DLA-Agro og Vilomix nu kan lancere et fodermiddel udvundet af alger. Fodermidlet, DHA Gold, forbedrer smågrises evne til at overleve de første dage, og forsøg har vist højere daglig tilvækst hos smågrise, der indirekte har fået foderet.

For denne nyhed har DLA-Agro og Vilomix, der er datterselskab under DLA-Agro, fået tre DK-nyhedsstjerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fodermidlet DHA Gold er et tørret, helcellet algeprodukt med et højt indhold af langkædede fedtsyrer. Omega-3 fedtsyten DHA udgør minimum 18 procent af produktet, og det samlede fedtindhold er mindst 35 procent.

Tilskud af DHA giver mere mobile smågrise

I den humane verden har man opdaget vigtigheden af, at spædbørn får tilført DHA, som er en vigtig omega-3 fedtsyre for spædbørns udvikling. Faktisk har man fundet en sammenhæng mellem for tidligt fødte spædbørn og mangel på DHA.

Denne opdagelse har givet anledning til også at se på en mulig sammenhæng hos afkommet i husdyrproduktionen. Og her har man fundet samme sammenhæng, idet tidligt fødte grise og meget små underudviklede pattegrise ofte viser reduceret indhold af DHA sammenlignet med normalfødte.

Nyfødte pattegrises evne til at overleve er meget afhængig af, hvor opsøgende og ?mobile? pattegrisene er. Er grisene meget mobile lige efter faring, er sandsynligheden for at få råmælk større - og dermed øges sandsynligheden for overlevelse.

Forsøg har vist, at tildeles moderdyret DHA via foderet, øges andelen af DHA i afkommets hjerne. Og dermed har smågrisene vist større aktivitet i det første levedøgn til at søge pattekontakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tildeling af DHA har da også vist en reduceret dødelighed fra faring til fravænning.

Forsøg har desuden vist forbedret daglig tilvækst hos smågrisene efter fravænning som følge af den øgede tildeling via mælken

Effektive søer har højere behov for DHA

DHA er en langkædet omega-3 flerumættet fedtsyre, som findes i cellemembraner, og som spiller en central rolle i funktionen af nerveceller.

I hjernen findes den største koncentration af DHA. DHA oplagres hos pattedyr, men forsøg har vist, at lagrene reduceres efter mange fødsler/faringer. Derved reduceres DHA i afkommet fra søer med to læg eller flere.

Derfor øges behovet for tilførsel af DHA, og meget effektive søer har et højere behov for tildeling af de essentielle fedtsyrer, hvis forsyningen af pattegrisene skal sikres.