Stivelsen i majsensilagen bliver lettere omsættelig i løbet af lagerperioden.
- For nogle stakkes vedkommende vil ændringen være så markant, at det er nødvendigt at justere på foderplanen til især højtydende køer, som får en stor andel letomsættelige kulhydrater, lyder rådet fra Blgg AgroXpertus.
Flere års udviklingsarbejde hos virksomheden har ført til, at man med en såkaldt NIR analyse nu kan måle stabiliteten af stivelse i majsensilage og fastlægge ændringer i stivelsen for hele lagringsperioden.
Forskel i forskellige stakke
Blgg AgroXpertus konstaterer, at stivelsen i forskellige majsstakke kan variere temmelig meget med hensyn til mængden af letomsættelig stivelse og mængden af bypass-stivelse. Undersøgelser, som Blgg har foretaget, viser en variation fra 20 til 50 procent bypass-stivelse mellem stakke.
Kendskab til mængden af bypass-stivelse i stakken er ifølge Blgg en vigtig information om, hvor letomsættelig majsensilagen er.
En lav andel bypass stivelse - det vil sige under 25 procent - er en indikation af, at majsensilagen har en stor andel letomsættelig stivelse.
På Blgg's rapport for majsensilage kan procenten af bypass-stivelse fremover angives.
På analyserapporten kan dels angives den aktuelle mængde af bypass-stivelse i majsensilagen og dels mængden af bypass-stivelse i stakken efter henholdsvis tre måneder, seks måneder og ni måneders lagringstid.
Hver tredje stak ændrer sig markant
Mængden af letomsættelig stivelse vil stige over lagringstiden, og mængden af bypass stivelse vil falde. For nogle stakke vil denne ændring være markant inden for de første ni måneder, mens andre stakke er længere om at ændre sig. Stivelse fra en stak med lav stabilitet vil i juli være meget hurtigere omsat i koens vom end stivelse fra samme stak i november.
Dette er illustreret i figur 1.
Blgg-undersøgelser viser, at en tredjedel af stakkene i Holland vil ændre sig markant fra november til juli. Det tilsvarende omfang i Danmark kendes ifølge Blgg endnu ikke.