Fordelen ved Scan-Sparyer Injection er, at landmanden altid kører med rent vand i tanken på sprøjten og først tilsætter sprøjtemidlerne til vandet umiddelbart før, det når ud til dyserne.

Scan-Agro har udviklet systemet sammen med deres engelske partner, Knight Farm Machinery og svenske V-teknik, som har stået for udviklingen af styringen. Pumperne til systemet indkøbes hos en specialist i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulighed for differentieret behandling

Ud over fordelen ved hurtigt at kunne skifte fra et middel og til et andet, uden at hele sprøjten skal rengøres, giver injektion også mulighed for differentieret behandling.

Systemet kan håndtere op til seks forskellige kemikalier, og såvel kemikaliepumper som størrelsen på beholder til kemikalier tilpasses individuelle behov. Der er også mulighed for at få omrøring til kemikalier, som vil bundfælde.

- Differentieret behandling er en af de helt store fordele ved kemikalieinjektion. Under arbejdet kan der løbende ændres dossering, og der kan også frit vælges mellem de midler, der er til rådighed på sprøjten. Det gør det let at foretage rand- eller pletsprøjtninger, og er sprøjten udstyret med GPS, kan doseringen automatisk gradueres i forhold til de behov, der er konstateret i marken, forklarer Finn Søndergaard, der er Scan-Agro?s specialist i sprøjteteknik, og som også har været med i udviklingen af injektionssystemet.

Hurtig reaktion

Injektion er ikke en ny opfindelse. Men hvor mange andre anvender slangepumper og har injektionen på pumpens sugeside, anvender Scan-Agro stempelpumper, og injektionen af kemien foregår på pumpens trykside og så nær dyserne som teknisk muligt.

- En ekstra cirkulationspumpe sørger for, at den tilsatte kemi hurtigt kommer rundt i hele bommen. Sammen med tilsætningen på tryksiden betyder cirkulationen, at systemet har en reaktionstid på under ti meter, og at et tilsat middel når frem i hele bombredden samtidigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er derfor særdeles velegnet til pletbehandling, idet føreren kan nå at reagere på sygdomme eller ukrudtsplanter, som han ser umiddelbart foran traktoren. Han åbner blot for et velegnet middel, og i løbet af fem til syv meter er det aktive stof ude i hele bombredden klar til at bekæmpe det, som føreren har set, siger Finn Søndergaard.

Stempelpumperne er stabile

Scan-Sprayer Injection er patentanmeldt, og ifølge Finn Søndergaard er de små stempelpumper, som tilsætter kemien til det rene vand, både driftssikre og nøjagtige.

- Stempelpumperne kan arbejde med et modtryk på op til otte bar og påvirkes kun minimalt af temperatur og de enkelte midlers viskositet. Vi har desuden opbygget injektionen på en sådan måde, at kalibreringen af pumperne kan ske i et lukket kredsløb og uden, at chaufføren behøver at komme i kontakt med de enkelte sprøjtemidler, forklarer Finn Søndergaard.