Da Jesper Brunhøj Jensen i efteråret 2008 for første gang skulle tilså markerne på Crop Farm i det vestlige Rumænien, var han ikke klar over, hvad der ventede ham.

For ud over et andet klima med mere ekstreme vejrforhold, end han kendte fra Danmark, stiller jorden med et lerindhold på 40-45 procent helt anderledes krav, end han har været vant til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi gjorde klar til at så 425 hektar hvede, troede vi, at vi kunne kopiere den teori, vi havde med hjemmefra, og harve i 20 til 22 centimeters dybde lige før såmaskinen. Men det gik ikke. For med den dybe harvning fik vi revet store knolde op, som var for hårde til at vi kunne slå dem i stykker. Det resulterede i en langsom og uensartet fremspiring af hveden, fortæller Jesper Brunhøj Jensen.

Han er derfor gået væk fra den dybe bearbejdning af jorden og har kunnet konstatere, at naturen selv klarer opgaven. Tørken om sommeren får nemlig jorden til at slå dybe revner i helt ned til en meters dybde.

Derfor bliver jordbearbejdningen forud for såningen af hveden nu klaret ved at harve en enkelt gang i 12-15 centimeters dybde med en Köckerling Quadro-harve lige inden såning.

Jorden skal holde på fugten

Selvom 2010 har været et usædvanligt fugtigt år i Rumænien, så er det de tørre somre med temperaturer op til 40 grader, der er den mest afgørende faktor for udbytterne i Rumænien.

- Vores største udfordring er at bearbejde jorden, så den holder på fugten. Det stiller store krav til rettidighed, og til at vi griber opgaven rigtigt an, forklarer Jesper Brunhøj Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hidtil er hveden blevet sået med en fire meter bred Väderstad-såmaskine. Den er dog blevet afløst af en Horsch CO9 Airseeder i dette efterår. Udover en større arbejdsbredde skal den ny Horsch-såmaskine give en bedre gennemgang af det plantemateriale, der ligger oven på jorden.

Strip-till forud for majs

Som noget nyt skal jorden kun bearbejdes i smalle striber forud for såning af majs til den kommende sæson. Derfor har Jesper Brunhøj Jensen i dette efterår købt en ni meter bred Horsch Focus.

Tilberedningen af såbeddet til majsen sker ved at harve i 12 centimeters dybde lige efter høst af forfrugten. Derefter ligger jorden urørt hen i tre til fire uger, inden jorden bearbejdes i smalle striber med Horsch Focus-harven.

- Kunsten er at begrænse jordbearbejdningen til et minimum og at undgå, at jorden tørrer ud. Derfor nøjes vi med at bearbejde jorden i smalle striber. Ved at lade harvetænderne arbejde i 35 centimeters dybde i de smalle striber er det målet at skabe en tilstrækkelig løs jord til, at majsens rødder kan søge i dybden, forklarer Jesper Brunhøj Jensen.

Han tilføjer samtidig, at det er en stor fordel at kunne foretage al jordbearbejdningen forud for såning af majsen i efteråret. Blandt andet fordi det rumænske forår er meget kort og derfor giver en meget kort periode til at så majsen under optimale forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faste kørespor

Med indkøbet af de nye maskiner er der samtidig skabt et system, hvor maskinerne kan køre i faste kørespor.

- Vi har hele tiden kørt med GPS RTK. Derfor kan vi med ni meters arbejdsbredde på harverne, såmaskinerne og mejetærskeren forholdsvis let gå over til et system, hvor vi sørger for kun at færdes i faste kørespor for hver niende meter i markerne. Det er en stor fordel, da jorden mellem sporene ikke bliver pakket i dybden, og det skulle gerne resultere i, at afgrøderne får en bedre rodudvikling og vandforsyning, forklarer Jesper Brunhøj Jensen.

På et enkelt punkt bliver der dog afveget fra en ni meters arbejdsbredde. Han har nemlig besluttet at købe en Horsch Tiger MT-harve som afløser for Köckerling-harven.

- Horsch Tiger-harven har en arbejdsbredde på fem meter og skal bruges til at vælte stubben efter høst. Harven er udstyret med tallerkner foran harvetænderne og for at være sikker på, at vi kan køre tilstrækkeligt hurtigt med harven, til at vi kan opnå en god opblanding af jorden, overvejer vi at købe en brugt knækstyret John Deere 9520, fortæller Jesper Brunhøj Jensen.

Dermed mener han at have en maskinpark, der er geret til at håndtere den svære rumænske jord på en måde, så afgrøderne får optimale forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Crop Farm:

·          Jesper Brunhøj Jensen driver i samarbejde med Claus Wildenschild 1.915 hektar nær Timisoara i det vestlige Rumænien. Jorden ejes af selskabet SC Wildenschild Agro SAL, mens driftsselskabet hedder SC Crop Farm SAL.

·          Ud af de 1.915 hektar er de 1.075 ejet, mens de resterende 840 hektar lejes.

·          Jesper Brunhøj står for driften i samarbejde med fem rumænske traktorførere og to kontoransatte.

·          Jorden indeholder 40-45 procent ler og 5-25 procent silt. Til gengæld er der stort set ingen sten i jorden.

·          Jorden på Crop Farm har kostet mellem 17.000 og 20.000 kroner pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markplan 2010/11:                                                   Hektar

* Vinterhvede                                                          600

* Vinterraps                                                            325

* Majs                                                                       800

* Sojabønner                                                           100

* Udyrket                                                                 90

Artiklen fortsætter efter annoncen

* I alt                                                                        1.915

Uddrag af maskinpark:

* Traktorer:                                                             John Deere 8430

John Deere 8230

John Deere 8200

John Deere 3650

Artiklen fortsætter efter annoncen

John Deere 7930 (forår 2011)

Jordbearbejdning:                                                  Köckerling Quadro harve 5,7 meter

Horsch Focus, strip-till, 9 meter

Horsch Tiger MT, 5 meter (februar 2011)

Såmaskiner:                                                            Väderstad Rapid, 4 meter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Horsch CO9 Airseeder, 9 meter

Amazone EDX 9000T, 9 meter

* Mejetærsker:                                                        John Deere S690i, 30 fod

* Sneglevogn:                              Hawe, 28 kubikmeter