Fliegl har i en årrække kunnet levere spredevalser til firmaets afskubbervogne, men med den nye Fliegl ADS 120 møgspreder har firmaet nu en rendyrket møgspreder.

Med Fliegl ADS 120 er det slut med tidskrævende og beskidte reparationer af knækkede bundkæder. I stedet for bundkæder anvender vognen et hydraulisk afskubbersystem, der skubber læsset bagud, efterhånden som materialet spredes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fliegl ADS 120 er en klassisk møgspreder med store hjul i dimensionen 28,1 R 26. Vognen rummer cirka 14 kubikmeter, og materialet spredes af to lodretstående valser.

- Vognen egner sig til dybstrøelse og traditionel staldgødning, og her ligger spredebredden på cirka 12 meter. Der produceres endnu deciderede spredeskiver til vognen, og derfor egner den sig ikke til gødningstyper som fjærkrægødning og kompost, forklarer Christen Toft, Fliegl.

Dosering indstilles elektronisk

Spredevalserne trækkes af traktorens kraftudtag, mens hydraulikken sørger for, at læsset skubbes bagud. Doseringen styres fra et instrument i førerkabinen, og herfra betjener føreren også porten bag i vognen, som sikrer, at der ikke læsses en dynge af, når valserne startes.

Trækket er hydraulisk affjedret, og øverst på vognen er der monteret en kraftig stålramme, som beskytter ladet mod påkørsler af læssemaskinen.

For at forlænge levetiden på sprederen er såvel lad som vanger galvaniserede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan ikke danne bro

For at skabe plads til de store hjul og minimere sporvidden er ladet smallere for neden end for oven.

- Udformningen af ladet ligner andre traditionelle møgspredere, men hvor materialet kan danne bro i spredere med bundkæder, er det en umulighed i ADS 120.

- Afskubbersystemet har tillige den fordel, at materialet ikke sætter sig på vognens sider, siger Christen Toft.