Abonnementsartikel

Postdoc Henrik Hornshøj, der forsker i uønskede luftstoffer i svinekød, har som nyudnævnt Ung Eliteforsker modtaget 4,13 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd

Postdoc Henrik Hornshøj, der står bag et forskningsprojekt, som skal reducere uønskede lugt- og smagsstoffer i grisekød, er udpeget til Ung Eliteforsker af Det Frie Forskningsråd.

Henrik Hornshøj har fået et stipendium på 4,13 millioner kroner, der uddeles som en del af Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude. Henrik Hornshøj modtager midlerne på baggrund af en ansøgning, der er indsendt i forbindelse med en anden ansøgning om et postdoc-projekt, der sigter mod at finde genetiske markører, som kan udpege de grise, der er i risikozonen for at udvikle ornelugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finde gener

Ornelugt er et stort problem, fordi kød fra hangrise kan udvikle lugten, hvis ikke de kastreres. Det er en meget ubehagelig lugt, som fremkommer, når kødet tilberedes, og som ødelægger smagsoplevelsen for forbrugeren.

Hvis det lykkedes forskerne at finde en eller nogle få gener, der styrer udvikling af ornelugt, kan det komme hangrise og landmænd til gavn.

- Så vil man kunne udvikle et værktøj til at diagnosticere for risikoen for at udvikle ornelugt og udvikle avlsmetoder til at undgå problemet. Jeg forestiller mig, at man kunne tage blodprøver at alle potentielle avlsorner, forklarer Henrik Hornshøj, der er glad for bevillingen fra Det Frie Forskningsråd.

- De ekstra penge kan være med til at løfte projektet højere op. Forskningsresultaterne kan få en bedre kvalitet, da der kan udføres flere forsøg. Der kan komme flere publikationer ud af det, og jeg kan få tid til at komme dybere ned i problemstillingen, siger Henrik Hornshøj.