Abonnementsartikel
Økologisk Landsforening kritiserer dagens GMO-høring - den mangler indlæg fra kritiske forskere og repræsentanter for forbrugerne
- Fødevareministeriet holder i dag eksperthøring om dyrkning af GM-afgrøder på danske marker. Valg af eksperter og emner skaber rammer, der gør, at konklusionen næsten er skrevet på forhånd: genetisk modificerede afgrøder skal dyrkes i Danmark. Og det selv om et stort flertal af forbrugerne ikke ønsker det.
Sådan lyder konstateringen fra Økologisk Landsforening forud for eksperthøringen.
- Vi deltager naturligvis aktivt i debatten. Tekniske aspekter af f.eks. spredning til økologiske marker og produkter er død-vigtige. Men programmet er renset for omtale af, hvad forbrugerne i Danmark og på vores vigtigste eksportmarkeder mener om GMO. Det er uheldigt, at kundens ønsker og danske producenters eksportpotentialer ikke er relevant i en høring om, hvad et af Danmarks vigtigste erhverv fremover skal producere, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
Programmet giver ikke svar på de centrale politiske spørgsmål: Skal GM-afgrøder dyrkes på danske marker? Er der overhovedet afgrøder, der giver kommerciel værdi, der matcher værdien i en GMO-fri strategi i Danmark? Er risikovurderinger på sundheds- og naturområdet tilstrækkelige?
Kunderne vil ikke have GMO
- De betalingsvillige forbrugere, som det samlede danske fødevareerhverv kan leve af at producere til i ind- og udland, vil ikke have GMO-baserede fødevarer. Der er et stort potentiale i at være frontløber-land for GMO-fri højværdi-fødevarer, som Danmark har en unik mulighed for at udnytte, men alligevel bliver det aspekt ikke berørt ved høringen, siger Paul Holmbeck.
Han efterlyser også uafhængig forskning i sundheds- og naturkonsekvenser ved GM-afgrøder. I dag godkender myndighederne nye GMO-afgrøder primært på baggrund af virksomhedernes egne dat, mener Poul Holbeck.
- Det er ganske enkelt ikke troværdigt, og forbrugerne og mange landmænd har forståeligt nok ikke tillid til sådan et system, hvor virksomheder selv står for risikoforskningen. Godkendelse af GM-afgrøder burde afvente uafhængig forskning i konsekvenser for vores sundhed og naturen, siger Økologisk Landsforenings direktør.
- Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, som foretager GMO-godkendelser i EU, er fra flere sider kraftigt kritiseret for sine metoder og manglende uafhængighed af GM-virksomheder. Senest har EU’s sundhedskommissær, John Dalli, på en konference om GMO konstateret, at EFSA skal reformeres.
- Det under mig derfor overordentligt meget, at EFSA er repræsenteret med en ekspert ved fødevareministerens høring, mens ikke én eneste af de mange europæiske forskere og eksperter, der har kritiseret EFSA, har fundet vej til programmet, siger Paul Holmbeck.