Abonnementsartikel
Det Økonomiske Råd deler sin bekymring for dansk økonomi med L&F
Landbrug & Fødevarer er på linje med ny rapport fra Det Økonomiske Råd bekymret for dansk økonomi og mener, at Danmark skal satse på sine styrkepositioner samt på veluddannet arbejdskraft.
I en netop offentliggjort rapport peger Det Økonomiske Råd på, at store underskud i den offentlige sektor og en lav produktivitet truer Danmarks fremtidige velfærd. Den nuværende udvikling i det offentlige forbrug og de svage rammer for udgiftsstyring er simpelthen en alvorlig trussel mod den økonomiske vækst.
Adm.direktør Carl Aage Dahl, Landbrug & Fødevarer, mener, at en ny vækstplan er et af de tiltag, som kan bringe Danmark tilbage på sporet.
- En ny vækstplan bør fokusere på at styrke rammevilkårene for naturlige danske styrkepositioner som clean-tech, medico og fødevarer. Desuden skal der fokuseres endnu mere på den strategiske forskning og på uddannelse – det er fra ekspertviden og en dygtigere arbejdsstyrke, væksten skal komme fra, siger Carl Aage Dahl.
Han mener, det er helt rigtigt, at Det Økonomiske Råds fokuserer på Danmarks manglende produktivitet:
- Men rapporten tydeliggør samtidig, at vi har brug for endnu mere viden om årsagerne til den faldende danske konkurrenceevne. Eksempelvis om konsekvenserne af de mange administrative byrder, som stækker især mindre virksomheders produktivitet, siger Carl Aage Dahl.
Uhørt skarp kritik Ifølge børsen.dk er vismændenes kritik af VK-regeringens genopretningsaftale for dansk økonomi og finanspolitik er uhørt skarp. I den nye rapport fra vismændene vurderes det, at de offentlige udgifter i år vokser med 1,8 procent og dermed bliver cirka otte milliarder større i 2010 end antaget i regeringens egne beregninger. "Dette bidrager kraftigt til, at den aktuelle finanspolitik vurderes at være klart uholdbar", skriver vismændene og fortsætter: "Strukturreformer og en forhøjelse af skattetrykket vil kunne finansiere en given ubalance, men vil ikke kunne dække en ubalance, der til stadighed øges som følge af fortsatte stigninger i udgiftsandelen."