Karsten Flemin, markedsanalytiker, Landbrug og Fødevarer fremlagde tirsdag på årets svinekongres en prognose for noteringen i 2011 - uden efterbetaling - på 9,31 kroner pr. kg

- Forventningen er på nuværende tidspunkt en noteringsudvik-ling i 2011, der ikke vil ligge langt fra 2010. Der forventes det sædvanlige prisdyk omkring årsskiftet, inden noteringen stiger igen i løbet af for-året/sommeren. Samlet forventes en gennemsnitspris tæt på niveauet fra 2010, sagde Karsten Flemin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen i løbet af året forventes at bevæge sig fra 8,75 kroner i første kvartal over 9,50, 9,75 til 9,25 i årets sidste kvartal.

Dyrere foder

Karsten Flemin tilføjede, at foderpriserne er steget, og at denne pris ikke dækker produktionsomkostningerne hos hovedparten af svineproducenterne.

- Men det er det bedste bud, vi har på prisudviklingen, som situationen ser ud i dag, sagde han.

Han har en forventning om, at de højere foderpriser vil føre til stigende svinepriser.

- De højere foderpriser vil på sigt betyde lavere svineproduktion i EU og højere svinepriser. Problemet er bare, at vi ikke kan se det endnu i de produktionsforventninger, der er fremlagt fra de enkelte EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige så vel som vi herhjemme ikke mener, det er danske svineproducenter, der skal lukke og skære produktionen ned, har man i de øvrige EU-lande den samme opfattelse omkring deres svineproducenter. Så det tager altså tid, inden svineproduktionen falder som reaktion på de højere foderpriser, sagde Karsten Flemin.

- Men kombinationen af høje foderpriser, lave smågrisepriser og nye EU-regler omkring løsgående drægtige søer fra 2013 vil uundgåeligt betyde fald i produktionen af svin i EU. Og jeg kan love jer, så snart vi begynder at se svinetællinger i EU landene med solide fald i avlsbestanden, så kommer der også prognoser med højere svinepriser, sagde han.

Stigende produktion i EU

Trods forventningen om faldende produktion på sigt, er der på kort sigt en forventning om en stigende produktion i EU på 1 procent i 2010.

- De seneste tal over slagtninger tyder dog på, at stigningen i 2010 kan blive lidt større - måske omkring to procent. Og samtidig har gennemsnitsvægten været lidt stigende i forhold til året før, hvilket kan betyde, at produktionen målt i tons vil stige to-tre procent i 2010.

- For 2011 foreligger der på nuværende tidspunkt kun prognosetal for første halvår. Her er der endnu ikke de store ændringer i landenes prognoser i forhold til året før. Forventninger om en stigende produktion i Tyskland og Polen er med til at trække den samlede produktion i EU op - således at produktionen for første halvår 2011 fortsat ligger lidt over året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kina spiser mere kød

- Prognosetal fra det amerikanske landbrugsministerium USDA over slagtninger målt i tons for en række udvalgte lande i verden viser, at Kina har cirka halvdelen af verdens produktion og i disse år har landet en stigende produktion, efter at den kinesiske produktion dykkede i 2006 og 2007 som følge af store problemer med PRRS.

- Heldigvis spiser kineserne selv deres stigende produktion. Vi ser ikke Kina for alvor ude på eksportmarkederne, og forventer heller ikke at se det fremover. Tværtimod stiger efterspørgslen efter kød på det kinesiske marked så kraftigt, at landet står ved en skillevej. Enten opbygger Kina i endnu kraftigere tempo en egenproduktion af kød ved hjælp af import af fodermidler, eller også begynder man at importere kød i større stil, sagde Karsten Flemin.

Stigende priser i USA

USA har her i 2010 oplevet et kraftigt fald i produktionen, og et medfølgende stigende prisniveau. Den faldende produktion i 2010 hænger sammen med, at amerikanske svineproducenter har tabt mange penge i både 2008 som 2009. Til gengæld er der tjent gode penge i 2010, hvilket betyder, at man nu forventer en stigende amerikansk produktion i andet. halvår 2011, fortalte Karsten Flemin.

- Brasilien forventes at fortsætte sin stigende produktion af svinekød i 2011. Stigningen er dog fortsat relativ begrænset.

- For Rusland ses ligeledes en fortsat stigende svineproduktion. Den russiske regering gør alt, hvad der er i dens magt, for at støtte udviklingen af svineproduktion i Rusland. Det sker i form af importkvoter og importafgifter. De russiske svinepriser ligger derfor på et meget højt niveau - klart over svinepriserne i EU, nævnte Karsten Flemin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dårlig valutakurs

- Til gengæld er der ikke meget at råbe hurra for, når vi ser på den seneste tids udvikling i valutakurser. Efter en positiv udvikling i dollarkursen i første halvår 2010 er dollarkursen - efter fald den seneste måned - nu tilbage på niveauet fra februar 2010. Tilsvarende udvikling er set for pund-kursen.

- Hvad der fremadrettet kommer til at ske på valutaområdet, får også stor indflydelse på noteringen i 2011, understregede Karsten Flemin.

- Heller ikke når det gælder forbruger-efterspørgslen i EU, er der megen opmuntring at hente. Hvor der på verdensplan er bedring i økonomien, er der i mange EU-lande skabt store budgetunderskud. Disse penge skal nu hentes ind igen hos forbrugerne, hvilket ikke er godt for efterspørgslen den kommende tid.

- Så alt i alt må på nuværende tidspunkt forventes en notering i 2011 ikke langt fra noteringen i 2010, lød Karsten Flemins konklusion.