Kommissionens udspil foreslår en udjævning af landbrugsstøtten, så der i højere grad bliver mere støtte til nye EU-lande i Østeuropa frem for til de gamle EU-lande i Vesteuropa. Det skriver Altinget.dk.

Denne nye prioritering vil særligt gå ud over nuværende modtagerlande som Frankrig og Spanien, mens for eksempel Letland må forvente at opleve større støtte. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udspillet omtaler belejligt ikke landbrugsbudgettets størrelse, men det forventes blandt danske parlamentarikere, at landbrugsstøtten vil blive holdt på det nuværende niveau, selvom unionen med tiden har fået flere medlemslande at fordele støtten til.

Strammere miljøkrav

Med inspiration fra anbefalinger givet af Europa-Parlamentet lægges der til gengæld op til en stramning af reglerne for modtagelse af støtten, og der vil blive stillet særlige miljøkrav, for at støtten kan udbetales.

Der lægges desuden op til, at landbrugsstøtten i fremtiden blot skal sørge for et grundlæggende niveau af bønders indkomst, og ikke i samme grad som i dag knyttes til størrelsen på arealet, der opdyrkes.

Set med danske øjne er Kommissionens udspil efter alt at dømme at foretrække frem for det tysk-franske, da der er lagt vægt på strengere miljøkrav. Men da der ikke er tegn på en indskrænkning, og blot en omfordeling af støttemidlerne, ser det ikke ud til, at unionen bevæger sig imod en afvikling af EU's landbrugsstøtte, hvilket ellers længe har været en dansk prioritet.