Abonnementsartikel

Efter en generel dispensation fra Trafikstyrelsen er det gået stærkt med at få dispensationer igennem i de kommuner, som de store Grimme-optagere skal køre i

En generel dispensation til at køre på landevejene med to af Grimmes store selvkørende optagere følges nu op med de tilhørende dispensationer fra en række kommuner, hvor Grimme har søgt om dispensation til at køre på de kommunale veje. Så nu ser det ud til, at både kartoffel- og roesæsonen kan forløbe både effektivt og lovligt for de store maskiner.

Det så ellers sort ud for få uger siden, da en af de store optagere blev standset af politiet på sin kun anden tur på en vej, da den skulle fra en mark til en anden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Politiet kunne fortælle den overraskede fører samt indehaveren af Knud Kristensen ApS Møldrup Kartoffelcentral, Jens Kristensen, at optageren - en 31-ton tung Grimme Tectron 415 - var ulovlig at køre med på vejene i kraft af bælterne.

Trykker mindre

- Det kom godt nok bag på os, for vi havde netop investeret i optageren, fordi den ud over at have dobbelt så stor kapacitet som den maskine, den afløste, trykker mindre på jorden, så vi undgår strukturskader, og samtidig er den mere praktisk at komme rundt med, siger Jens Kristensen.

Han fremhæver, at det netop lave marktryk er populært hos de mange landmænd, som Møldrup Kartoffel Eksport forpagter jord hos, og at det på den baggrund er uforståeligt, at maskinen var ulovlig at køre med på landevejene.

Han kan derfor næsten heller ikke tro meldingen fra politiet, som lyder på en bøde på 10.000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet til føreren samt en bøde på 25.000 kroner til firmaet.

- Vi har ikke modtaget noget endnu fra politiet, men det er den mundtlige besked, vi har fået, fortæller Jens Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smal maskine

Ud over et lavt mark- og vejtryk fremhæver Jens Kristensen også, at Grimme Tectron 415 er meget kompakt med en totalbredde på 3,30 meter.

- Den er jo smallere end en mejetærsker, og den er ikke bredere end en gammeldags tre-meter såmaskine, hvor hjulene sidder ved siden af, siger han.

Han er derfor også glad for dispensationen fra Trafikstyrelsen og fra de mange kommuner, og han håber stærkt på, at loven bliver ændret på dette område, for ellers ser han nogle konkurrencemæssige konsekvenser for dansk landbrug, fordi den slags maskiner vinder stærkt frem og er lovlige at køre med i for eksempel Tyskland.

Lov skal laves om

En af hovedkræfterne bag den aktuelle dispensation er folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V), som fik en henvendelse fra Grimme Skandinavien, da problemet blev klart for firmaet.

Han tog sagen op over for transportminister Hans Chr. Schmidt (V), og henvendelsen resulterede da også ret hurtigt i, at der blev udstedt en generel dispensation til at køre på statens veje, og med de kommunale dispensationer på plads de fleste steder, kan de store maskiner nu lovligt køre fra mark til mark, så længe dispensationen gælder - det vil sige frem til den 15. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Pihl Lorentzen arbejder derfor på at få gennemført en hurtig ændring af loven, så det bliver unødvendigt med dispensationer til næste års sæson.