Efter næsten to års forsinkelse bliver vand- og naturplanerne sendt i høring på mandag. Det sker efter, at Venstre på et gruppemøde tirsdag godkendte planerne. Det skriver Altinget.dk.

Venstre har i ugevis været i internt slagsmål om planerne, som miljøminister Karen Ellemann (V) allerede i august forsøgte at få gruppens accept af. Dengang kunne gruppen ikke godkende Ellemanns udspil, men efter ugers tovtrækkeri, flere tekniske gennemgange og over 200 spørgsmål lykkedes det tirsdag at nå til enighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes ikke mindst, at den landbrugsvenlige del af Venstre har fået en lang række indrømmelser. 

- Jeg er meget tilfreds. Der er sket væsentlige forbedringer, og vi har fået sikret, at lodsejerne får individuel kompensation for deres tab, siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, til Altinget.

Fire ændringer

I forhold til Ellemanns oplæg fra august er der sket fire markante ændringer:

1) Forslaget om at reducere markvandingen er opgivet.

2) Der er sikret kompensation til lodsejere, der lider tab ved oversvømmelser som følge af reduceret vandløbsvedligeholdelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3) Det er blevet præciseret, at der i første omgang skal reduceres 9.000 tons kvælstof - og ikke 19.000 tons som oprindelig aftalt i Grøn Vækst.

4) Og endelig stilles der større krav til kommunerne om at få styr på spildevandet - særligt i forbindelse med overløb.

Der er afsat 52 millioner kroner til kompensation for manglende vandløbsvedligeholdelse, og en landsdækkende koordinering skal sikre, at der er penge til rådighed, inden kommunerne sætter initiativer i gang.