Abonnementsartikel

"Jeg har altid været god til at få de andre til at gøre arbejdet…"

Sådan lyder titlen på en ny bog, som netop er sendt i handlen. Manden bag bogen og titel-udsagnet er Gunnar Vestergaard, Kollund, der har opbygget landets største svineavlscenter.

- Jeg har altid haft lyst til at nedskrive min levnedsforløb, som også min far gjorde i sin tid, siger Gunnar Vestergaard om baggrunden for bogudgivelsen, der trods lysten først blev realiseret, da nogle Rotary-venner skubbede på og etablerede kontakten til journalist Henrik Sejerkilde, som har stået bag flere lignende udgivelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog også med tanke på, at bogen kan være med til at beskrive et stykke landbrugs-historie, at Gunnar Vestergaard gav sig i kast med at fortælle sin historie, for han startede allerede som 17-årig med at komme med i svineavlsarbejdet på fødegården i Kollund.

Det vil sige, at Gunnar Vestergaard har været med i dansk svineavl i over 50 år - en rekord som næppe nogensinde blive overgået af andre.

Har nu kun Yorshireavl

- Titlen på bogen kunne jo tyde på, at jeg har været luddoven. Men det vi har bygget op, kunne ikke lade sig gøre, hvis vi ikke kunne få andre til at arbejde med, siger Gunnar Vestergaard, der gennem årene har haft cirka 300 medarbejdere ansat - medarbejdere som for manges vedkommende i dag selv står i spidsen for driftige landbrug .

Det er som svineavler, de fleste kender Gunnar Vestergaard. Han var den første, der tog Yorkshire-racen ind. Det vakte dengang voldsom røre, og de første år blev én lang kamp mod "systemet". I dag har Gunnar Vestergaard fortsat Yorkshire-avl, men har droppet avlen med Landrace og Duroc for at koncentrere kræfterne om Yorkshiren.

Har røde tal for første gang

Men lokalt vil mange kende Gunnar Vestergaard for meget andet. Som amtsrådspolitiker. Som sponsor af cykelrytterne fra Herning (hvilket gav anledning til et besøg af Bjarne Riis). I tekstilbranchen har han også gjort investeringer. Men han har altid været god til at holde styr på pengene, så det er med nogen beklagelse, at han i dag må konstatere, at han for første gang har røde tal på bundlinien i sit avlsselskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det har alle andre også, lyder hans egne trøstende ord.

For to år siden satte Gunnar Vestergaard Avlscenter Kollund til salg. Det var lige, da krisen i landbruget satte ind, og salget er gået helt i stå. Så Estrid og Gunnar Vestergaard er stadig i spidsen for avlscentret og sidder hver formiddag for bordenden, når avlscentrets medarbejdere samles om formiddagskaffen i hjemmet på Okkelsvej 21 i Kollund.