Regeringen vil liberalisere planloven for at hjælpe trængte kommuner i det såkaldte Udkantsdanmark.

Flere borgmestre jubler over de nye muligheder, men en række planlægnings-eksperter tvivler på, at forslagene vil hjælpe kommunerne. Tværtimod advarer de om, at forslagene kan ødelægge værdifulde landskaber.Det skriver Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen skriver i sit udspil 'Danmark i balance', at "planloven opleves som en barriere for lokal udvikling, særligt i Danmarks yderområder". Derfor vil regeringen lempe planloven for 29 udvalgte kommuner.

Korstog mod sund fornuft

Men eksperter tvivler på, at en liberaliseret plan vil hjælpe de trængte kommuner.

- Det her er et ideologisk korstog imod sund fornuft. Det er ikke planloven, som er problemet. Det er væksten, som mangler, siger Jørgen Møller, landdistriktsforsker på Aalborg Universitet, til Altinget.dk.


I Dansk Byplanlaboratorium mener direktør Ellen Højgaard Jensen, at forslagene højest er et plaster på såret, men ikke noget, der kan vende den megatrend, at folk flytter fra land til by.

- Jeg kan godt forstå, at borgmestrene er frustrerede over, at erhverv og butikker lukker, og at folk flytter, men at lempe planloven er ikke den rigtige vej at gå. Det vil ikke vende udviklingen, men betyde, at vi får mere spredt bebyggelse og meget mere kørsel i yderområderne, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ødelægge landskabet


Et af regeringens mere kontroversielle forslag er at lempe adgangen til at bygge i kystnærhedszonen, der dækker området fra 300 meter til 3 kilometer fra kysten.

Zonen blev lavet for at beskytte kystområderne imod uheldig by- og sommerhusudvikling. Men nu skal der åbens op for byggeriet, foreslår miljøministeren, som dog stadig skal godkende de enkelte projekter. I weekenden afviste hun, at forslaget vil skade naturen.

- Så det handler i højere grad om, at man vil ændre praksis og give flere tilladelser, end man gør i dag, siger Ellen Højgaard Nielsen til Altinget.dk og fortsætter: 

- Enkelte steder kan det være fornuftigt, men mange steder vil det ikke være fornuftigt, fordi man får ødelagt den værdi, som man har i yderområderne - nemlig landskabet.