Forud for enhver investering i en maskine bør der laves en investeringsanalyse, hvor det beregnes, hvad det vil koste at køre med maskinen.

Det betyder ikke, at man skal lade være med at købe maskiner, men blot at man kender sine omkostninger. Man skal vide, om det er en klog investering eller bare en investering. Typisk vil man sammenligne sig med maskinstationstaksten eller den pris, naboen kører til, som landboforeningen udgiver hvert år. Men hvem siger, at man tjener penge, hvis man bare kører billigere end naboen? Sådan skriver Christian Rabølle, nyansat maskinkonsulent i Gefion i septemberudgaven af Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye eller gamle maskiner

Mange har opfattelsen af, at maskiner bliver dyrere i vedligehold jo ældre, de bliver. Det er faktisk svært at se ud fra regnskabstal. Der er selvfølgelig stor variation på omkostninger til vedligeholdelse af maskiner. Men det er som regel ikke et holdbart argument for udskiftning, at den gamle maskine er for dyr i vedligehold, skriver maskinkonsulenten og tilføjer:

Det bedste, man kan gøre, er at bogføre sine vedligeholdelsesomkostninger på de enkelte maskiner, så man kan følge udviklingen. Det skulle være lettere nu, hvor den nye årsrapport har opdelt inventarkontoen på de enkelte maskiner. Spørg din regnskabsassistent om dette.

Samtidigt er det selvfølgelig også vigtigt at bruge andres erfaringer med den pågældende maskintype, så store havarier så vidt muligt forudses - og helst undgås.

I øjeblikket er renten lav, og samtidigt er timelønnen for værkstederne på overtid med servicebil over 700 kroner pr. time. Det kan selvfølgelig rykke ved det optimale tidspunkt at bytte til nyt. Men husk, at nye maskiner også har montørbesøg til elfejl og andre småting.

Derfor er det vigtigt, at der forud for enhver investering i en maskine laves en beregning af de forventede omkostninger. Læs hele artiklen i Agrologisk, hvor Christian Rabølle opstiller syv konkrete måder til at nedbringe maskinomkostningerne på bedriften.