Abonnementsartikel

Økologisk Landsforening mener, at det vil være en klar konkurrence-fordel at holde danske marker fri for GMO

Hovedorganisationen Landbrug & Fødevarer mener, mener at et nej til GMO på danske marker vil blive et konkurrenceproblem for danske landmænd. Økologisk Landsforening mener derimod, at det vil være en klar konkurrence-fordel at holde danske marker fri for GMO.

- Jeg mener, det vil være en konkurrencemæssig fordel for dansk landbrug, hvis vi holder vores marker fri for GMO og på den måde producerer rene, kvalitetsråvarer uden GMO, som kan sælges til en ordentlig pris, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-kommissionen har foreslået, at det skal være op til de enkelte medlemslande at beslutte, hvorvidt GMO-afgrøder godkendt af EU må dyrkes på de pågældende landes marker.  Vedtages kommissionens forslag tegner der sig i øjeblikket et flertal i Folketinget for at forbyde dyrkning af GMO i Danmark.

Tilhænger af GMO

Det har fået landbrugets hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, som officielt er tilhænger af GMO-teknologien, til at advare mod, at det vil være et konkurrenceproblem for danske landmænd, hvis de ikke må dyrke GMO.

Hos Økologisk Landsforening, som repræsenterer økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere, er man af den stik modsatte overbevisning.

- Jeg har noteret mig, at Michael Stevns, direktør i Landbrug & Fødevarer, argumenterer med, at grænsekontrol og bureaukrati vil blive resultatet, hvis vi siger nej til at dyrke GMO i Danmark. Jeg mener tvært imod, at GMO-fri markdrift i Danmark vil betyde, at dansk landbrug kan eksportere råvarer som ikke støder på handelsbarrierer, grænsekontrol og bureaukrati i andre lande, fordi de pr. definition er GMO-fri, siger Evald Vestergaard.

Det er alene beslutningen om dyrkning, der overlades til de enkelte lande. Det bliver ikke forbudt at sælge eller importere GMO-afgrøder til foder eller ingredienser i fødevarer på tværs af landegrænser, så længe afgrøderne er godkendt i EU og produkterne er mærket i overensstemmelse med EU-reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billigt GMO-foder

- Jeg har derfor overordentlig svært ved at få øje på, hvordan det skulle blive et konkurrenceproblem for danske landmænd, hvis der ikke dyrkes GMO på danske marker. Konventionelle landmænd kan jo fortsat importere billig, GMO-holdigt foder, hvis de ønsker det, siger Evald Vestergaard.

Han er ikke imponeret over den samlede økonomi i dansk landbrug og mener, at det er på tide til at komme væk fra effektiviserings-tankegangen.

- At satse på GMO vil være et skridt ad bulkvarevejen, hvor filosofien bag indtjeningen er, at producere så meget som muligt så billigt som muligt. Det er den forretningsmodel dansk landbrug set over en bred kam har fulgt i årtier, og man behøver ikke kigge ret længe på den samlede bundlinje for at konstatere, at det ikke længere er måden at skabe værdi i erhvervet på, siger Evald Vestergaard og tilføjer:

- Hvis landbruget skal have en fremtid, må der skabes merværdi i produktion og produkter for både landmænd og forbrugere. Forbrugerne har gennem deres stadig stigende køb af økologi vist, at de efterspørger moral, etik, miljørigtighed, ansvarlighed og sporbarhed i produktionen af deres fødevarer. Det bør man have tænke på, når det overvejes, hvorvidt der skal dyrkes GMO på danske marker, fastslår Evald Vestergaard.

Fakta:

Økologisk Landsforening, Danmarks Biavlerforening, Frie Bønder Levende Land, Thise Mejeri og Naturmælk er gået sammen om kampagnen GMO-frit Danmark, som går ud på at få danske, konventionelle landmænd til at tage kritisk og oplyst stilling til GMO-spørgsmålet og eventuelt registrere deres marker som garanteret GMO-fri i en fem-årig periode på www.gmofri.dk.