Abonnementsartikel

Majs fører mere kvælstof ud i naturen end andre afgrøder

For nogle år siden viste en dansk undersøgelse, at kvælstofudvaskningen fra majs er næsten dobbelt så stor som fra andre afgrøder.

- Majsdyrkning har bidraget til en øget udvaskning af kvælstof, siger Kristian Thorup-Kristensen, der er professor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet, til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I landbruget anerkender man, at majs har medført mere kvælstofudledning til naturen. Men Landbrug & Fødevarer påpeger, at brugen af gødning på majsmarkerne er blevet reduceret i de senere år.

- Generelt mener vi, at man i dag har den samme udvaskning til vandmiljøet fra majs, som man har fra andre etårige afgrøder, siger Niels Peter Nørring, der er direktør for miljø- og energiområdet hos Landbrug & Fødevarer. Han henviser til en undersøgelse, som L&F´s videncenter lavede for et par år siden.

Stadig et problem

Professor Kristian Thorup-Kristensen mener dog stadig, at der er tale om et problem.

- Den undersøgelse måler på majs, der er dyrket under de nuværende stramme gødningsregler, og den sammenligner med andre afgrøder, der er dyrket under tidligere, knap så stramme gødningsregler. Så den sammenligning er ikke helt fair, siger Kristian Thorup-Kristensen til DR Nyheder.

Majsmarker udgør mellem seks og syv procent af det danske landbrugsareal. Der er bred enighed om, at majsens udbredelse vil fortsætte fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvælstof i form af nitrat i vandmiljøet er en af de væsentligste årsager til iltsvind i de danske farvande.