Abonnementsartikel

EU's regler forhindrer angiveligt sprøjtefri zoner i de danske haver. Men Socialdemokraterne støtter Det Økologiske Råd i, at Danmark bør udfordre EU i sagen.

Socialdemokraterne kræver, at miljøminister Karen Ellemann (V) tager til Bruxelles og får testet EU's regler om sprøjtegift. Det skriver Ritzau.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at EU skulle forhindre os i at passe på vores drikkevand, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce


Kravet kommer, efter at By- og Landskabsstyrelsen har erklæret såkaldte sprøjtefri zoner i kommunerne for værende i strid med EU's regler. Det er en teknisk handelshindring, hvis man forbyder en vare, som kan købes i andre EU-lande, lyder vurderingen.

 

Det Økologiske Råd kalder imidlertid denne vurdering for en "automatreaktion", som blot vidner om manglende vilje til at beskytte drikkevandet mod nedsivning. Undersøgelser har afsløret, at hver tredje haveejer bruger sprøjtemidler, selv om pesticiderne forurener grundvandet.

 

- Miljøministeren skal tage skyklapperne af og få et lidt bredere syn på denne sag. Hun kunne jo begynde med at tage en drøftelse med økologerne og os i oppositionen - vi kan i fællesskab give hende mange gode idéer til at komme videre i denne sag og beskytte vores rene, klare grundvand, siger Mette Gjerskov.