Græsmarker kan i større eller mindre grad være angrebet af den Iberiske Skovsnegl - bedre kendt som dræbersneglen. Og har man snegle i sin græsmark, kan det ikke undgås, at stor del af dem ender i græsensilagen.

Det har gjort mange landmænd bekymrede for ensilagens kvalitet og dyrenes sundhed. Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sverige har man nu undersøgt, om sneglene giver problemer med ensilagekvaliteten. Resultatet af undersøgelsen er overraskende nok, at snegle tværtimod forbedrer ensilagens kvalitet.

Alligevel bør man tilstræbe at holde mængden af snegle i ensilagen på et minimum.

Pølseforgiftning

Det er veldokumenteret, at ensilagekvaliteten forringes, hvis afgrøden er forurenet med jord. Der er således mange rapporter om blandt andet tab af tørstof, høj pH og høj koncentration af smørsyre i ensilage, der er forurenet med jord og gylle.

Og man var bange for, om sneglene havde samme negative effekt på ensilagens kvalitet. Derudover var man også bekymret for, om sneglene kunne give botulisme - også kendt som pølseforgiftning - på samme måde som døde dyr i ensilagen.

Forbedrede ensilagen

Resultaterne af undersøgelsen, foretaget af Sveriges Landbrugsuniversitet, viste, at tilsætning af sneglene forbedrede ensilagens kvalitet ved at øge indholdet af mælkesyre og reducere pH.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse virkninger skete uanset tørstofprocent og tilsætning af ensileringsmiddel. Men den største virkning var ved middel tørstofprocent uden tilsætning af ensileringsmiddel.

Der var ingen stigninger i clostridiesporer, enterobakterier eller skimmelsvampe ved at tilsætte sneglene.

De eneste negative virkninger var stigninger i ammonium-kvælstof, gæringstab og antal gærsvampe. Stigningerne i gæringstab og gærsvampe var dog meget små. Resultaterne for botulisme foreligger ikke endnu.

Ikke udvoksede snegle

Virkningen af at tilsætte dræbersnegle svarede i en vis udstrækning til at tilsætte mælkesyrebakterier ved ensilering.

Bekymringen for, at dræbersnegle nedsætter kvaliteten af ensilagen, blev derfor ikke bekræftet i forsøget, men forfatterne minder om, at de tilsatte snegle ikke var udvoksede. Resultaterne kunne have været anderledes med ældre fuldt udvoksede snegle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor bør man, uanset resultaterne af forsøget, tilstræbe at holde mængden af snegle på et minimum i ensilagen, skriver Landbrugsinfo.dk.