Abonnementsartikel

Der har været fejl i de oplysninger, Fødevarestytrelsen har givet om antal politianmelder på grund af slagmærker.

Der har været fejl i de oplysninger, Fødevarestytrelsen har givet om antal politianmelder på grund af slagmærker.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren er stærkt utilfreds med, at Fødevarestyrelsens oplyste tal for antal politianmeldelser på grund af slagmærker har været forkerte for både 2008 og 2009.

I rapporten om dyrevelfærd fra 2008 er tallet for antal politianmeldte forhold for slagmærker på svin i 2008 opgjort til 231. Det rigtige tal er 311. Forud for et samråd i juni måned oplyste Fødevarestyrelsen desuden, at de foreløbige tal for 2009 tydede på knap 40 politianmeldte forhold. Det tal er nu endeligt opgjort til 291.

Det er manglende indberetninger fra kødkontrollen på nogle slagterier og for ringe kvalitetssikring af tallene i Fødevarestyrelsen, der har givet de forkerte og upræcise tal. Fødevareminister Henrik Høegh har sendt en skarp påtale til Fødevarestyrelsen og har bedt om at få udarbejdet en redegørelse for, hvordan fejlene er opstået, og hvordan man fremover vil sikre kvaliteten af de data, fødevarestyrelsen leverer. - Det er helt uacceptabelt for mig, at Fødevarestyrelsen offentliggør tal uden at have styr på, at de er rigtige. Offentligheden og Folketinget skal kunne stole på myndighedernes tal. Det er mig, der har det politiske ansvar for, at de data styrelsen offentliggør er i orden. Det har de ikke været i dette tilfælde, og jeg vil derfor have en forklaring på, hvad der er gået galt, og hvordan man vil forhindre, at det sker igen, siger fødevareminister Henrik Høegh. Der slagtes godt 20 millioner svin om året i Danmark. Samtlige svin bliver synet inden slagtning for at se efter blandt andet slagmærker, ligesom der foretages efterfølgende kontrol af slagtekroppene for skjulte skader.