Derfor stemte de i dag for at undtage klonede dyr fra et regelsæt om såkaldte nye fødevarer, der dækker over nye produktionsprocesser som for eksempel brug af nanoteknologi eller kloning.

Under de nye regler vil man indføre en godkendelsesproces, hvor EU's fødevaresikkerhedsorgan, EFSA, skal risikovurdere de nye produktionsmetoder, inden de kan bruges inden for unionen. Men det mener parlamentarikerne ikke er godt nok på kloningsområdet, hvor de vil have et nyt sæt regler, der helt og holdent forbyder det.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Over halvdelen af alle klonede køer, grise og får dør for tidligt på grund af fejl og sygdomme. Mad fra den slags dyr bør ikke ende på vores tallerkener, siger Kartika Liotard, der er parlamentets ordfører på lovgivningen om nye fødevarer.

Hun vil nu have EU-Kommissionen til at komme med et forslag om et forbud.

- Parlamentarikerne har udbedt sig rigtig regulering i flere år. Og det er på høje tid, at Kommissionen lyttede til Europa-Parlamentet og borgerne på det her spørgsmål, siger Liotard, der sidder i parlamentets venstrefløjsgruppe, GUE.

Danskerne siger nej tak

Ifølge en Eurobarometer-meningsmåling fra 2008 mener et flertal af europæerne, at det er moralsk forkert at klone dyr til mad. Herunder også to ud af tre danskere. Lige nu foregår der ikke industriel produktion af fødevarer med klonede dyr.

Men udviklingen i andre dele af verden - specielt i USA - peger mod, at man hastigt er ved at forbedre de teknologiske muligheder for at forfine slagtedyr gennem kloning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er grunden til, at man nu gerne vil lovgive omkring det. Ministerrådet og Kommissionen skal nu tage stilling til, om de vil acceptere parlamentarikernes ændringsforslag.