I Østrig planlægger det største mejeri Berglandmilch at fusionere med det fjerde største, Tirol Milch, og dermed skabes et nyt mejeri, der på økologisiden bliver Europas næststørste efter Arla Foods. Det kan betyde øget konkurrence på det tyske marked. Det oplyser Landbrug & Fødevarer.

- I både Østrig og Danmark produceres mere økologisk mælk, end der kan afsættes på hjemmemarkedet, og begge lande har derfor behov for eksport. Tyskland har hidtil været målet for begge landes økologiske mejerier, og det kan forventes, at østrigerne nu skærper den i forvejen hårde konkurrence på det tyske marked, forklarer konsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Større økologisk mælkeproduktion

Mejerifusionen vil bevirke, at det nye mejeriselskab får omkring 45 procent af den samlede indvejning i Østrig, svarende til 1,2 milliarder kg mælk. Heraf vil omkring 150 millioner kg være økologisk. Kun Arla Foods kan præstere en større økologisk mælkeproduktion i Europa, med noget der ligner en dobbelt så stor mængde indvejet økologisk mælk.

I Østrig udgjorde den økologiske mælk 13,2 procent af den samlede mælkeproduktion i 2009, og det er dermed det land i Europa, hvor økologien har den største andel af produktionen. I Danmark var den tilsvarende økologiske produktionsandel 9,6 procent, hvilket er Europas næsthøjeste.

Bedrifterne er vidt forskellige

- Selv om Østrig og Danmark konkurrer på det tyske marked, er de økologiske mælkebedrifter vidt forskellige: Danmark er karakteriseret ved store, supereffektive mælkeproducenter med en årlig produktion på omkring 1,1 millioner kg økologisk mælk pr. bedrift. I Østrig er gennemsnittet 75-80.000 kg mælk på bedrifter, der er overvejende ligger på bjergsider og i højlandet, siger Ejvind Pedersen.

Berglandmilch og Tirol Milch har planlagt at fusionere med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet 2010. Fusionen skal først godkendes af konkurrencemyndighederne, men ventes at blive en formsag. Det nye mejeriselskab får i alt 16.000 andelshavere - en blanding af økologer og konventionelle mælkeproducenter.