Abonnementsartikel

Skamstrup Maskinstations nye rive på 19 meter kan tæmme samtlige 800 heste i snitteren

Skamstrup Maskinstation øst for Varde har en meget stor maskinpark til bjærgning af grovfoder, og her før ensileringssæsonen gik i gang, blev den udvidet med en 19 meter bred Krone Swadro 2000 rive.

Riven har seks rotorer og arbejdsbredden kan fra førerkabinen reguleres fra 10 til 19 meter. Også skårbredden indstilles fra kabinen og kan justeres fra 1,6 og til 2,8 meter. Det er den første rive af sin slags i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kører med fire finsnittere som har fra 430 til 800 hestekræfter. Normalt har vi kun kunnet tæmme den store Krone Big X 800, når den fik lov til at sluge 12 rækker majs. Men med den nye rive - og specielt her i slutningen af første slæt - har vi også kunnet sætte den på arbejde i græsset, fortæller Torben Kamp, indehaver af Skamstrup Maskinstation.

Større kapacitet og færre timer

Investeringen i den nye rive er en naturlig udvikling i maskinstationens bestræbelser på at minimere omkostningerne til bjærgning af grovfoder.

- Da vi gik fra river med en arbejdsbredde på 12 meter til river på 14 meter, så vi, at landmanden fik en besparelse på mellem 10 og 15 procent.

- Besparelsen ligger ikke så meget på riven, men derimod på finsnitteren, som bliver langt mere effektiv, når den arbejder i et passende skår og ikke skal vende så mange gange. Specielt i de sene slæt, hvor materialemængden er betydelig mindre end i første slæt, er forventningerne til den nye rive, at vi får en betydelig større kapacitet på snitterne, siger Torben Kamp og tilføjer:

- Men for at det bliver en god forretning både landmanden og for os som maskinstation er det nødvendig, at kunderne ser på omkostningerne per foderenhed i siloen, frem for at se på hvad det koster i timen at have et snitterhold kørende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved fra majsen, at når forholdene er til at udnytte den store kapacitet, så giver den store snitter to 60 kubikmeter vogne og to gummigede i siloen den laveste omkostning per foderenhed. Og så er ensileringen overstået i en fart, påpeger Torben Kamp.

15 hektar i gennemsnit

Krone Swadro 2000 er opbygget på en meget kraftig hovedramme, som bæres af to hjul i dimensionen 800/40-26,5.

Når riven transportaters på landevejen, ligger de seks rotorer hen langs rammen og fylder ikke mere end tre meter i bredden og små fire meter i højden.

De store bærehjul er monteret foran de to bagerste rotorer, og sammen med et hydraulisk styretøj, som aktiveres når rotorerne løftes, gør det riven meget manøvredygtig. For at kunne håndtere den store materialemængde er de to bagerste rotorer udstyret med 15 rivearme mod 13 arme på de øvrige rotorer.

- Under normale forhold kører vi 10-12 kilometer i timen med riven, og i gennemsnit holder vi cirka 15 hektar i timen, siger Torben Kamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtlige funktioner på riven styres fra en terminal i førerkabinen. På displayet kan føreren se, både hvilken arbejdsbredde og skårbredde, riven er indstillet til. Han kan også se rivehøjden på de enkelte rotorer, og skal der ændres på rivehøjden, kan chaufføren gøre det på samtlige rotorer samtidig eller individuelt på de enkelte rotorer.

På terminalen indstiller føreren også, i hvilken takt de seks rotorer skal løftes og sænkes ved forageren. Når det er indstillet, skal der kun trykkes en enkelt gang for at løfte og sænke riven.