Abonnementsartikel
Økonomerne har set i krystalkuglen og forudser højere realpriser for landbrugsvarer i de næste ti år på alle andre områder end svinekød. Det er konklusionen i en ny rapport fra de industrialiserede landes klub OECD i samarbejde med FN's fødevareagentur, FAO.
I det såkaldte Agricultural Outlook 2010-2019, der præsenteredes i Rom tidligere i dag, tirsdag, forudses priser på korn, der er 15-40 procent højere end dem, der blev set i 1997-2006 - altså før prisernes himmelflugt og fald i 2007-2008.
Mælkeprodukterne forudses at stige med mellem 16 og 45 procent. Oksekødspriserne vil se en beskeden fremgang, mens realprisen på svinekød spås til at ligge et par procent under tidligere tiders priser - holdt i skak af øget produktion fra Brasilien og Kina.
Hårdere tider for svin og fjerkræ
Det er blandt andet befolkningstilvæksten og ændrede spisevaner, der driver udviklingen, men også de højere priser på energi, gødning og foder vil spille ind, hvilket kan betyde hårde tider for særligt svine- og fjerkræsavlerne.
Samtidig advarer økonomerne om, at det langt fra bliver de europæiske landmænd, der kommer til at være bannerførere på udviklingen. Både på produktion og efterspørgsel er det udviklingslandene, der kommer til at drive væksten. Og lande som netop Brasilien og Kina, men også Indien, Rusland og Ukraine vil for alvor udvide på landbrugsområde over de næste ti år.
- De vil lede den generelle vækst i landbrugsvarer, sagde Jacques Diouf, der er leder af FN's fødevare- og landbrugsagentur, FAO.
Alene Brasilien spås en øget landbrugsproduktion på 40 procent sammenlignet med 2009-tal. Til sammenligning vil EU's produktion i samme tidsrum kun øges med knap fire procent, forudser økonomerne, der påpeger, at vækst i det europæiske forbrug vil skulle dækkes af import udefra.
Godt nyt for landmænd
Danmarks repræsentant ved FAO i Rom, Søren Skafte, mener alligevel, at der hovedsageligt er godt nyt at hente i rapporten for de europæiske landmænd.
- På den lange bane ser det gunstigt ud, fordi den samlede efterspørgsel i verden vil stige. Og den er vi jo allerede rimelig godt klædt på til at besvare, siger statskonsulent Søren Skafte.
Han påpeger også, at en udvikling af markederne i de nye økonomier kan åbne nye døre for dansk landbrug, så man kan få en eksport af mere forfinede produkter, som for eksempel ost, maskinteknologi eller enzymer.
Bedre damage control
Rapporten udelukker ikke, at man vil kunne se den slags hurtige vækst og fald i priserne, som skabte choktilstande på markederne for et par år siden. Men OECD-chef Angel Gurria understreger, at man kan begrænse skaderne bedre, end man gjorde under fødevarekrisen.
- Regeringerne kan undgå de værste problemer, for eksempel ved at få en mere fornuftig tilgang til biobrændstofsproduktionen og ved ikke at indføre eksportrestriktioner, når markederne bliver pressede, sagde Gurria, der manede til, at regeringerne undgår den slags "automatreaktioner", hvis de bliver pressede i fremtiden.