Abonnementsartikel

Halmstrø-maskiner fra Teagle kommer under kærlig behandling hos den danske importør, hvor de tilpasses til blandt andet maskinstationer

Egentlig er maskinerne klar til salg, når de kommer ud fra fabrikken. Men den danske importør af Teagle, Ribers Maskinimport, har som den eneste importør af strø- og snitte-maskinerne fra Teagle valgt at ombygge flere af maskinerne, så de passer bedre til de danske kunder.

Teagle Tomahawk 505M er en liftophængt halmsnitter, der er beregnet til trepunktsliften. Men den model får ofte en kærlig tur i værkstedet hos Ribers Maskinimport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bygger en undervogn og et fem meter langt fødebord, som vi så sætter sammen med maskinen. Så kan man læsse både minibig- og bigballer på fødebordet, der ved hjælp af en bundkæde trækker ballerne hen i snitteren, forklarer Jens Hjortdal fra Ribers Maskinimport om den ombyggede maskine.

Kapaciteten var for lille

Teagle 505M snitter halmen i helt fine stykker. Snitlængden afhænger af størrelsen på det sold, man monterer i maskinen, men normalt sætter den danske importør et 13 millimeter sold i, som giver en gennemsnitlig teoretisk halmlængde på cirka 13 mm.

- Vi fandt ud af, at der var stor efterspørgsel på en maskine, der kunne snitte halmen så fint. Men kapaciteten var lidt for lav til de store kunder som for eksempel maskinstationerne. Derfor besluttede vi os for at bygge den liftophængte model om, så der blev plads til mere halm for at undgå stop i forbindelse med at fylde maskinen. Vi forøgede også både snitte- og blæsekapacitet på maskinerne i forhold til kapaciteten fra fabrikken, fortæller Jens Hjortdal.

Den første maskine blev fremstillet i januar 2010, og nu er der foreløbig fire ude at køre af den modificerede snitter, som i øvrigt har hydraulisk betjening af indføringstryk, hastighed og tudfunktioner.

- Til dybstrøelse er maskinen selvfølgelig ikke optimal, fordi halmen er for fin, og køerne derved risikerer at træde igennem måtten. Men den fine halm er en fordel i stalde med sengebåse, i stalde med malkerobotter samt i stalde, hvor der kan være problemer med, at gyllekanalerne ikke kan klare halmen, mener Jens Hjortdal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen består af en række slagler, der slår halmen igennem soldet. Og ifølge Jens Hjortdal kan teknikken godt klare en sten eller to i ny og næ.

- Slaglerne tager ikke skade af stenen. Men selvfølgelig slider det hårdere på soldet, erkender han.

Hvis man undgår for mange sten, er der kun en enkelt smørenippel og en rem at servicere, fortsætter Jens Hjortdal.

Strør og snitter

Ribers Maskinimport har også formået at lave en udgave af Tomahawk 505M med en undervogn, så den stadig er bugseret, men uden fødebordet. Og maskinen fås da også i dens oprindelige udgave fra fabrikken.

Ud over model 505M importerer Ribers Maskinimport også en anden og lidt mere alsidig maskine fra Teagle. Det er Tegle Tomahawk 808 og 8080 Dual Chop. I princippet er de to modeller ens, men der er længere fødebord på 8080.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge modeller har den fordel, at de både kan strø almindelig halm eller snitte det, samtidig med at det strøs ud i stalden.

- I forhold til Tomahawk 505M snitter 808 og 8080'eren halmen knapt så fint. Det får cirka den samme længde, som halm snittet af presseren i marken. Og det er lidt samme princip, vi snitter halmen på i Dual Chop-maskinen.

- Vi har en tværstillet rotor, der river halmen op på normal vis, når vi skal strø i dybstrøelse. Men ved at lægge en knivbjælke ned til rotoren, kan vi snitte halmen. Bjælken betjenes hydraulisk fra kabinen, så det kan foregå under kørslen, fremhæver Jens Hjortdal.

Maskinen fås både som liftophængt og i en bugseret udgave. I den liftophængte version er effektbehovet 120 hestekræfter, mens den bugserede udgave kan nøjes med 95 hestekræfter. Jens Hjortdal vurderer vedligeholdet på maskinen til at være det samme som på en presser med snitter.

- Hvorfor får landmanden ikke bare snittet halmen direkte i marken under presningen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan man også, og det er rigtigt, at nogle stadig får det gjort. Men for det første er det sværere at håndtere en snittet balle i forhold til en almindelig balle. Den er meget mere stabil og lettere at flytte med, uden at den tager skade i forhold til den snittede balle.

- Og snitteren på en presser vil aldrig kunne komme ned på den længde og kvalitet som den, vi kan levere på vores Teagle Tomahawk 505M, lyder det fra Jens Hjortdal.

Hvad besparelserne er i at snitte selv, har Jens Hjortdal ikke noget konkret svar på. Det afhænger meget af den enkelte bedrift. Men han vurderer, at der er en tydelig besparelse i forhold til at købe helt fint snittet halm eller savsmuld i emballage.