Abonnementsartikel
Teamwork, frihed og evnen til at tænke ud af boksen er nogle af nøgleordene for kalveproducent Niels Bjerre, der netop har udgivet en kogebog
"Kalv med masser af kærlighed" hedder kogebogen, som kalveproducent Niels Bjerre har været med til at lave - og det passer godt på den indstilling, landmanden selv lægger for dagen.
Han nyder livet som landmand og sætter pris på den frihed, der følger med.
- Jeg kan arbejde, når det trænger, og så er der luft til at tage en fridag en gang i mellem. Jeg kan selv præge det - selv lægge skinner - hvor mange erhverv kan man sige det om, spørger Niels Bjerre retorisk.
Unikke rammer til familien
Selv om hans hustru Vibeke arbejder ude som sygeplejerske, kalder Niels Bjerre bedriften ved Kolding Fjord for et familielandbrug.
- Jeg går meget op i, at det er teamwork, der driver os. Vi har nogle ansatte, men mine børn hjælper også til, fortæller han.
- Det er jo helt unikke rammer at have en familie i. Jeg kan drikke eftermiddagskaffe med mine børn - det er helt perfekt, siger han.
Sammen har Vibeke og Niels Bjerre tre børn, hvoraf den ældste er flyttet hjemmefra, og den yngste netop er konfirmeret.
Plads giver raske kalve
Gården overtog han i 1993 efter sin far, og i 1995 supplerede han planteavlen med kalveproduktion. I dag har han omkring 350-400 kalve, som han sælger til Dansk Kalv og til private. Han har en privat kundekreds på omkring 300, der plejer at få kalvekød.
Kalvene, som er sortbrogede, røde og rødbrogede, går i store bokse.
- De skal have god plads, for så bliver de ikke nær så syge. Og så er det også godt for dem, at der er plads til begejstring, siger Niels Bjerre.
Netværket hjælper
Han kom selv fra et arbejde ved Lego efter en uddannelse på handelshøjskolen og har ingen landmandsuddannelse.
- Det handler bare om at vælte sig ud over kanten og lære håndværket. Jeg havde gode naboer og en ERFA-gruppe til at hjælpe, siger han.
Han peger på, at hvis man gerne vil udvikle og forbedre sin virksomhed, så skal man "tænke ud af boksen" og netværke med andre end landbrugsfaglige kolleger. Et bredt netværk med mange forskellige typer mennesker kan give en lidt skæv indgangsvinkel til arbejdet som landmand, mener Niels Bjerre.
Kogebog i farver
Netop den skæve indgangsvinkel brugte Niels Bjerre, da han fik ideen til at sende nogle opskrifter med kalvekødet ud. Han tog kontakt til kokken Thomas Walbom, og de to brugte sammen en weekend på gården med at lave mad og finde på opskrifter.
Hvad der skulle have været nogle få opskrifter på papir, blev først til et ringbind - så en paperback - og til sidst den hardback kogebog med farvebilleder, som blev det endelige resultat.
- Det har været rigtig spændende at arbejde sammen med Niels - vi er begge rigtig glade for det, vi laver, fortæller Thomas Walbom.
Mange måder at ødelægge kød
Ideen til kogebogen fik Niels Bjerre, fordi han gerne ville følge sit produkt helt ud til forbrugeren.
- Det er så meget, der kan ødelægge et stykke kalvekød. Foder, kalvens sundhed, ophængning, modning, udskæring og selvfølgelig tilberedningen. Jeg ville gerne hjælpe forbrugeren med at få det bedste ud af kødet, siger han.
Der er hjælp at finde i kogebogen til både den finere madlavning med lårtunge Wellingtons, kalvefrikassé og kalveragout med hane og jomfruhummer og til de daglige retter som chili con carne, farmerburger og lasagne.
Kogebogen kan købes på Dansk Kalvs hjemmeside.
Bjergegaard
350-400 kalve af racerne sortbroget, rød og rødbroget malkerace.
52 hektar - heraf 35 hektar hvede, syv hektar græs, fem hektar byg og tre hektar raps.
Foder til kalve: Hø, vand og kraftfoder.
Konventionelt brug.