Abonnementsartikel

Mejlby/Brønderslev Smede & Maskinforretning I/S er en maskinhandel med to selvstændige afdelinger, som tilsammen dækker et område på 130 kilometer fra nord til syd

Brønderslev Smede- & Maskinforretning i det centrale Vendsyssel samt Mejlby Smede- og Maskinforretning ved Nørager i Himmerland drives sammen som et interessentskab med brødrene Preben og Torben Poulsen som ejere. De to brødre udgør også forretningernes fælles ledelse.

Begge forretninger har trods samdriften hver sin selvstændige profil. Eksempelvis producerer forretningen i Brønderslev sneplove, og Mejlby-afdelingen er autoriseret VVS-forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brødrene Poulsen overtog Mejlby Smede og Maskinforretning i 1993 efter deres far, Søren Poulsen, som de indtil da var ansat hos. Han havde i 1951 overtaget Mejlby-forretningen, som dengang var en landsbysmedje.

Begge brødre er uddannet landbrugsmaskinmekanikere.

De fortsatte virksomhedens udvikling efter overtagelsen, og i november 1997 overtog de desuden Brønderslev Smede & Maskinforretning, der ligesom forretningen i Mejlby forhandler John Deere.

Dermed kom Preben og Torben Poulsens forretninger til at dække et betydeligt geografisk område fra den vestlige del af Vendsyssel i nord til den centrale del af Himmerland i syd.

Preben Poulsen anslår, at der er 120 - 130 kilometer fra de nordligste kunder til kunderne i den sydligste del af dækningsområdet. Og der er 65 kilometer mellem de to forretninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samdrift

Preben Poulsen ser købet af Brønderslev- Smede & Maskinforretning som et naturligt led i den udvikling, som finder sted i disse år både inden for primærlandbruget, og også inden for maskinbranchen.

De to forretninger ligner hinanden i størrelse og omsætning. Hver af forretningerne beskæftiger 10 ansatte, og de har en del fælles funktioner, men de har samtidig en del selvstændighed.

For eksempel har forretningerne en fælles brugt-liste, og administrationen klares primært fra Mejlby.

Administrationen kan dog udføres fra begge forretninger via edb-systemet, som også sikrer begge forretninger indblik.

Salg og service

- Maskiner, som sælges fra den enkelte forretning, serviceres som hovedregel fra den samme forretning, blandt andet fordi man kender kunderne, fortæller Preben Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Preben Poulsen fremhæver, at det er en fordel at drive to forretninger, fordi det sikrer bedre muligheder for at skabe et vist flow i forretningen på både salgs- og servicesiden.

- Det er også med til at sikre, at den nødvendige indsigt og ekspertise er til stede i virksomheden, mener han.

I det daglige arbejde står Torben Poulsen for værkstedet i Mejlby, mens Preben Poulsen bruger et par dage i hver uge i forretningen i Brønderslev.

- Så kan jeg samtidig have nogle ting med herop og også noget med retur, siger Preben Poulsen.

Begge forretninger kan rekvirere reservedele online fra Tyskland, og bestillinger, der lægges ind før klokken 17.00 og lidt senere i høst-tiden, er fremme i den enkelte forretning næste formiddag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finsnittere

Mejlby/Brønderslev Smede- & Maskinforretning er full line John Deere-forhandler og fører programmet lige fra de helt store landbrugsmaskiner til have/parkmaskinerne.

- Det eneste, vi ikke gør så meget ud af, er udstyret til golfbaner, som vi dog kan levere, siger Preben Poulsen.

Han fremhæver i den forbindelse, at forretningen nærmest er blevet specialist i John Deere finsnittere.

Nordjylland er det område, der har flest John Deere finsnittere, og det skyldes nok, at vi var heldige at komme tidligt i gang, siger Preben Poulsen.

Han mener desuden, at det spiller en betydelig rolle, at Vendsyssel og Himmerland er områder med mange kvægbesætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forretningen har været i front på området i omkring tre år, hvilket vil sige lige siden John Deeres finsnittere blev introduceret i Danmark.

- Vi har også haft montører på kursus hos John Deere i Mannheim, og vi forbindes så meget med finsnittere, at vi via den danske John Deere-importør netop har haft en mand i Sverige for at klargøre en finsnitter, fortæller Preben Poulsen.

Det er fortrinsvis maskinstationer, som investerer i finsnittere, og de landmænd, som selv investerer i finsnittere, vælger som regel en god brugt, fortæller Preben Poulsen.

Alsidig

Brønderslev-afdelingen har desuden en væsentlig forretning med kartoffelmateriel fra Netagco, og Preben Poulsen understreger, at traktorer og høstmateriel naturligvis også er væsentlige områder.

- I det hele taget er landbrugsudstyret ved at blive et stigende forretningsområde for Brønderslev-afdelingen, fortæller Preben Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner blandt andet, at salget af plove og såsæt går frem, men at det er noget, der tager tid at indarbejde i forretningen. Blandt mærkerne i forretningen nævner han Amazone, JF og Lemken som nogle af de væsentlige.

Brønderslevafdelingens produktion af sneplove er en speciel niche, som kom til for et år siden i forbindelse med, at nabovirksomheden, Uggerby Maskinfabrik, blev en del af Samson Agro-koncernen og dermed ønskede at afhænde fremstillingen af sneplove.

- Det er en god niche, fordi det passer godt sammen med den periode, der er mindst travlt i virksomheden, og vi kan fremstille en del halvfabrikata i Mejlby, siger Preben Poulsen om fremstillingen af sneploven med navnet Brønderslev Ploven, der sælges over hele landet.