Abonnementsartikel

Fynsk Maskinstation har i syv sæsoner kørt med en hjemmelavet gylleudlægger, som ved hjælp af 650 meter slange forsynes fra en buffertank

Stigende problemer med akselbelastningen fra tunge gyllevogne fik for nogle år siden Bjarne Nygaard til at konstruere en gylleudlægger uden tankkapacitet men med 650 meter 4 tommer slange, med det udstyr hentes gyllen i en stor buffertank ved siden af marken. Tanken kan eventuelt forsynes ved hjælp af en 1.300 meter fødeslange.

Maskinstationens kunder har taget godt imod udstyret, som hvert år udlægger omkring 25.000 tons gylle på vestfynske marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mere bliver det ikke til, fordi vi ligger i et område, hvor der ikke er mange rapsmarker at starte sæsonen på. Vi må vente, til vi kan komme i gang på korn-vintersæden, siger Bjarne Nygaard, der driver Nygaard Maskinstation i Husby ved Ejby.

Han mener, at udstyret er mere avanceret end det meste, der ses af den slags og henviser til, at den megen hydraulik styres af en computer, som er udviklet i samarbejde med Danfoss.

Sammenstykket

Selve maskineriet er sammenbygget af komponenter fra eksisterende produkter, som blandt andet er indkøbt ved Claas Industritechnik. Det drejer sig for eksempel om dele fra mejetærskere og snittere.

Ideen til udstyret er ifølge Bjarne Nygaard set før.

- Vi skelede blandt andet lidt til, at Gejs arbejdede lidt med nogle løsninger, som Agrometer siden arbejdede videre med. Men de arbejdede dengang med små maskiner, siger Bjarne Nygaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor opbyggede jeg sammen med en smed den her maskine.

Oprulning af slangen er et princip, der kendes fra vandingsmaskiner, og udstyret til oprulning af slangen fik Bjarne Nygaard således konstrueret hos Bording.

Den selvbærende bom er konstrueret i rustfrit stål, fordi plastslanger nedbrydes af sol og vind.

- Det var ikke set før, siger Bjarne Nygaard, som i de mange sæsoner med udstyret har høstet erfaringer, der har afdækket behovet for enkelte justeringer.

En mand

Når Bjarne Nygaards udstyr skal på arbejde hos en kunde, kører to mand ud og rigger til, fordi en traktor skal trække slangetromlen til de 1.300 meter fødeslange. Derefter er det nok at afsætte en mand til en dag eller to dage det pågældende sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inklusive opstilling og flytning af slanger, er kapaciteten på 100 tons gylle i timen.

- Kunderne har taget princippet til sig, siger Bjarne Nygaard.

Arbejdsbredden er 24 meter. På grund af den lange slange er udstyret dog ikke helt let, selvom der ikke er nogen tank på udlæggeren. Den fyldte slange rummer seks tons gylle, men der rulles hurtigt 100 meter slange af, og dermed reduceres vægten, påpeger Bjarne Nygaard.

- Med fuld slange vejer udstyret cirka 15 tons, og det giver omkring seks-syv tons pr. aksel, anslår Bjarne Nygaard.

Han mener dog, at belastningen af jorden trods alt er betydeligt mindre end med store vogne.