Abonnementsartikel

Himmerland-virksomheden Alpro har udviklet et transportabelt anlæg til fremstilling af såsæd

Alpro-Line 2 er en nyudviklet maskine til fremstilling af såsæd baseret på hjemmeavlet korn og frø.

Det mobile anlæg kan hægtes på en bil eller spændes efter traktoren og er derfor let at transportere, hvilket producenten Alpro lægger vægt på. Målgruppen for virksomhedens nye maskine er blandt andet grupper af landmænd foruden maskinstationer og større landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alpro-Line 2 renser og sorterer såvel korn som ærter, raps og andre småfrø, og den kan eventuelt vådbejdse det rensede materiale.

Ifølge producenten er maskinen også velegnet til at sortere maltbyg.

Renses

Avner, ukrudtsfrø og alt let materiale renses fra råmaterialet, som også kørnes, så stakken bliver renset fra. Kernerne sorteres i to eller tre sorteringer afhængig af den ønskede kvalitet. Også støv kan renses fra, og det rensede materiale vejes.

Kapaciteten er mellem to og tre tons renset og bejdset korn i timen, og en enkelt mand skulle være i stand til at betjene Alpro-Line 2.

Rengøringsudstyret er lige ved hånden, idet der er monteret en kompressor på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bejdsedelen er en særskilt enhed, og derfor kan økologiske planteavlere bruge maskinen til rensning og størrelsessortering af såsæd.

Landmænd fra Himmerland

Alpro er navnet på firmaet, som har lanceret maskinen, Alpro-Line 2.

Virksomheden blev stiftet for seks år siden af seks landmænd i Himmerland, der havde intentioner om at fremme nytænkning og produktudvikling i landbruget. De gik derfor sammen og startede ALPRO, der er en forkortelse for ALternativ PROduktion.

Alpro-Line 2 sælges gennem Midtjysk Traktor Compagni ApS i Tjele.