Abonnementsartikel

Ritt Bjerregaard skal forklare udtalelse om landbrugets produktionsform

Ole M. Nielsen (KRF) prøver at aftvinge fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) en uddybning af hendes udtalelse om landbrugets egen skyld i kogalskabskrisen.

"Vil ministeren forklare udsagnet i pressen om, at det er landbrugets produktionsform, der er skyld i BSE?" lyder § 20-spørgsmålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole M. Nielsen anfører i begrundelsen, at der ikke forskel på det foder, man bruger i mindre og større besætninger. Der er heller ingen forskel i foderprincipper, og foderet har uanset besætning gennemgået den samme kontrol.

Mangler begrundelse

- Ministeren mangler altså at komme med en saglig begrundelse for, hvorfor udtalelsen skulle have sin berettigelse. Skulle man tage ministerens udsagn for gode varer, så kan man konstatere, at lande med en stor mængde BSE-tilfælde - f.eks. England - altså må have dårligere produktionsform end Danmark," skriver Ole M. Nielsen.

Onsdag afviste fødevareministeren kompensation til fiskeriet med samme begrundelse om valg af produktionsform.

Eget ansvar

Efter et samråd i fødevareudvalget uddybede hun også sin udtalelse om landbrugets produktionsform, dvs. fodringen med kød- og benmel.

- Man kan ikke sige, at man ikke har et ansvar, hvis man ikke ved det, svarede Ritt Bjerregaard på spørgsmålet om, at ingen landmænd vidste, at den engelske kød- og benmelindustri startede smitteeksplosionen i 1970"erne ved at sænke temperaturen under bearbejdningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man vælger selv sin produktionsform, både når det går godt og man får billige proteiner og tjene gode penge, og når det går galt og man ikke kan tjene så mange penge, sagde Ritt Bjerregaard til MaskinBladet.

Fødevareministeren understregede, at hun bevidst ikke taler om skyld og ikke-skyld.