Abonnementsartikel

Vredo lancerer ny serie nedfældere til græsmarker med en arbejdsbredde på op til ni meter

Ved at indføre et ekstra led på sidefløjene er Vredo nu i stand til at bygge en ni meter bred nedfælder med en transporthøjde på under fire meter.

Ved at opdele hovedrammen i fem sektioner i stedet for som hidtil tre og desuden lave et hydraulisk indklap af de to yderste sektioner, før de to sidefløje hæves til lodret, har Vredo kunnet kombinere stor arbejdsbredde med moderat transporthøjde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye opdeling af hovedrammen kan leveres på nedfældere med arbejdsbredder på over otte meter.

En nedfælder på ni meter vejer godt tre tons. Ved kørsel på ujævn vej kan et redskab med de dimensioner give voldsomme stød ind i ophænget på gyllevognen. For at undgå det, har Vredo konstrueret et nyt ophæng, hvor gummibøsninger absorberer de værste stød.

Mindre afstand imellem skærene

Hidtil har Vredo produceret nedfældere med 20 centimeter imellem skærene. På den nye ni meter brede nedfælder er afstanden imellem skærene reduceret til 17,5 centimeter.

- Da nedfældning i sin tid blev introduceret i Holland, blev de fleste nedfældere konstrueret med 30 centimeter imellem skærene. Men de store afstand betød en for dårlig fordeling af gødningen og en for lille kapacitet i rillerne. Derfor blev afstanden imellem skærene gradvist mindsket.

- Fordelen ved at gå helt ned på 17,5 centimeter er, at der bliver flere meter rille pr. hektar at placere gyllen i. Ved en given mængde gylle behøver skærene derfor ikke at arbejde så dybt, og det minimerer beskadigelsen af afgrøden, forklarer Maarten Lerink, Vredo Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ensartet fordeling af gyllen kræver at fordeleren sidder vandret. Derfor er der nu mulighed for individuel indstilling af fordeleren i forhold til nedfælderen.

De nye nedfældere blev testet rundt omkring i Europa sidste år og er klar til salg her til sæsonen.