Abonnementsartikel

Unge landmænd tager afstand fra økonomiske sanktioner, skriver Danmarks Landboungdom i en udtalelse om BSE-krisen.

-Jeg blev mildt sagt rasende under morgenmalkningen, da jeg i radioavisen hørte formanden for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, Povl Thomsen, udtale sig om BSE-krisen på vegne af 9.500 mælkeproducenter.

Povl Thomsen advarede om, at hvis politikerne ikke bøjede sig for landbrugets krav om kompensation for den omkostning, BSE-krisen påfører kvægbruget, ville landmændene tilbageholde moms, skat og afgifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg mener helt klart, at det er at spille politisk fallit, hvis vi anvender den slags sanktionsmetoder. De indbetalinger, landbruget bidrager med, er små i den samlede enhed. Politikerne vil bare grine og sende os til inkasso.

Det blev ikke bedre til stormødet i Vejle sidste fredag, hvor Povl Thomsen stod frem med de samme synspunkter. Han havde desuden arrangeret et møde med fødevareminister Ritt Bjerregaard samme eftermiddag.

Jeg håber ikke, at Povl Thomsen har opbakning i sit bagland for sine udtalelser. I Danmarks Landboungdom er vi trætte af, at der findes så mange instanser, som søger at profilere sig og lave politisk arbejde for én og samme sag.

Efterhånden, som antallet af mælkeproducenter mindskes, mener vi, at der skal arbejdes for, at vi får et fælles talerør. Et talerør, der kan tale hele kvægbrugets sag fagligt og sagligt, og hvor vi ser holdningerne nå til tops.

BSE krisen er meget alvorlig, men landbrugets sag skal føres på en seriøs og politisk korrekt måde. Danmarks Landboungdom mener, at alle landmænd i hele EU skal have samme betingelser således, at der bliver konkurrence på lige vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er sikker på, at ligegyldig om alle landmænd i Europa får kompensation eller ikke, vil vi i Danmark hurtig rejse os igen. I Danmark har vi generelt styr på situationen, og det kan dokumenteres på skrift.

Jeg er glad for, at danske forbrugere tager BSE-krisen med ro. Det er kun et spørgsmål om tid, førend også andre europæiske forbrugere er kommet over den værste frygt.

I Danmark må vi ikke bruge franske sanktionsmetoder, hvor man afspærrer vigtige trafikårer. Vi skal ikke få den øvrige befolkning på nakken. Hvis vi derimod forsøger at vende stemningen i befolkningen til erhvervets fordel, vil vi kunne opnå stor politisk gennemslagskraft.

Der er lang vej endnu, men der er noget vigtigt at kæmpe for. Vis stolt dit landbrug frem, ret ryggen, invitér interesserede indenfor, det er et dejligt erhverv.Udkærsvej 15 ? Skejby ? DK-8200 Århus N ? Tlf. 8740 5000 ? Fax 8740 5010 ? Bogbestilling: Tlf. 8740 5500 ? Fax 8740 5085Landbrugets Rådgivningscenter hører under De danske Landboforeninger og Dansk Familielandbrug