Abonnementsartikel

Maskinfabrik i Bøvlingbjerg har succes i flere lande med sit plantørringsanlæg og satser nu på det østeuropæiske marked

Der kan være gode penge i anlæg til plantørring – ikke kun for landmænd, men også for J.C. Løkkes Maskinfabrik A/S i Bøvlingbjerg, der fremstiller tørrerier til korn og frø.

Maskinfabrikken havde netop fundet en forhandler i Tyskland, da muren til Østeuropa faldt i 1989. Det blev begyndelsen til ny vækst og produktudvikling, som har givet virksomheden succes på markedet for plantørrerier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

J.C. Løkkes Maskinfabrik A/S i Bøvlingbjerg blev grundlagt i 1960 af Jens Christian Løkke. Virksomheden producerer, og sælger i dag til landmænd i Danmark og i 16 andre lande.

Jens Christian Løkke er nu gået på pension og fabrikken er overtaget af hans sønner Lars Peder Løkke, der har det daglige ansvar for produktionen, og Fritz Günther Løkke, der har ansvaret for blandt andet salg og administration.

J.C. Løkkes Maskinfabrik samarbejder med Maskinfabriken Je-Ma om at levere en komplet silo-løsning til tørring af korn.

Anlæg i Østtyskland

Jens Peder og Fritz Günther Løkke har siden 1989 solgt mange plantørringsanlæg til det tidligere Østtyskland, hvor der, ifølge maskinfabrikken, var nærmest katastrofale forhold med hensyn til opbevaring af kornafgrøder.

Virksomheden har udviklet sit produktprogram til dette store marked, hvor der var landbrugsbedrifter med op til 10.000 ha. Tørrerierne til det danske marked var for små til de langt større tyske landbrug. Der opstod derfor et behov for at udvikle noget nyt, og det lykkedes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Eksporten til Tyskland har givet virksomheden flere gode erfaringer med plantørringsanlæg, som også kan bruges i de danske landbrug, siger Fritz Günther Løkke.

J.C. Løkkes Maskinfabrik har i de seneste fire år fordoblet sin omsætning. Cirka 60 pct. af produktionen går til udlandet, og virksomheden vil nu satse på det østeuropæiske marked.

På Agromek 2001 præsenterede Jens Peder og Fritz Günther Løkke blandt andet en ny, støjreduceret universalventilator med otte forskellige udblæsnings-positioner fra samme ventilatorhus. Det giver ifølge maskinfabrikken landmændene en større fleksibilitet ved tørring.

Tørre tal om tørring

J.C. Løkkes Maskinfabrik har regnet på økonomien i hjemmetørring. Beregningerne viser, at landmanden får en fortjeneste på op til 15 pct. pr. år efter renter og afskrivning.

- Der er altså gode penge at tjene ved at investere i eget korntørringsanlæg og spare udgifterne til foderstoffirmaet, mener J. C. Løkkes Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et anlæg til 7.000 hkg i en bestående bygning betyder i regneeksemplet en samlet investering på cirka 657.000 kroner, inklusive plantørringsanlæg, transportanlæg, betonarbejde og montering. Det giver en årlig ydelse på 12 pct., eller knap 78.840 kroner ved en forretning på otte pct., der afskrives over 15 år.

7.000 hkg korn á 13 kroner, eksklusive afhentning, giver en udgift til foderstoffirmaet på 91.000. Den årlige ydelse på 78.840 kroner skal trækkes fra, og det giver en årlig fortjeneste på 12.180 kroner ved at have eget tørreanlæg.

Ved afhentning

Skal kornet afhentes af foderstoffirmaet, ser regnestykket anderledes ud.

7.000 hkg á 18,50 kroner, giver en samlet udgift på i alt 129.500 kroner. Når den årlige ydelse trækkes fra, bliver den samlede besparelse på 50.660 kroner årligt.

J. C. Løkkes Maskinfabrik har udarbejdet et lignende regneeksempel, med et anlæg til 18.000 hkg korn eller frø. Her kan den årlige fortjeneste ved at investere cirka 1,2 millioner kroner i et tørringsanlæg blive helt op til 187.800 kroner med en årlig ydelse på 145.200 kroner over 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I eksemplernes udgifter til korn- og foderstoffirmaet, indgår tørring, rensning og lagerleje i prisen, der samtidig er fratrukket en energiudgift ved hjemmetørring på to kroner pr. hkg.

J.C. Løkkes Maskinfabrik giver gerne brugere af plantørringsanlæg faglige råd. Hvad enten anlægget er fra maskinfabrikken eller af et andet fabrikat.