Abonnementsartikel

EU-kommissær David Byrne beder politikerne om at koncentrere sig om at gennemføre vedtagne foranstaltninger

Landbrugsorganisationerne i EU er enige om fælles betingelser for BSE-kompensation, hvad enten den ydes på EU-plan eller som national støtte.

Det fremgår af den udtalelse, COPA vedtog fredag den 9. februar. Den følger Landbrugsrådets standpunkt om en ligestilling med hensyn til dækning af landmændenes BSE-omkostninger, som Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke fik moralsk støtte til hos landbrugskommissær Franz Fischler torsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

COPA kræver, at omkostningerne i deres helhed bliver dækket af det offentlige, men der står ikke, om det skal være EU eller de enkelte stater.

"Det er nødvendigt og presserende at opnå en harmonisering på fællesskabsniveau med henblik på en ramme for omkostningerne i de offentlige budgetter for at undgå væsentlige omkostninger væltes over på producenterne, og for at undgå en forvridning af konkurrencen" hedder det i COPA"s vedtagelse, oplyser kontorchef Jacob Bagge Hansen, Landbrugsrådets kontor i Bryssel.

Kommissær kritiserer politikere

Sundheds- og forbrugerkommissær David Byrne kritiserede på COPA"s møde politikerne for at tale til vælgerne frem for forbrugerne. Politikerne forsøger at finde en mirakelløsning, hver gang der dukker en ny krise op, ved at gennemføre allerede vedtage foranstaltninger. Desværre oplever europakommissionen gang på gang, at BSE kun tages alvorligt, når skaden er sket, erklærede David Byrne ifølge det officielle manuskript.

- Det må stoppe. det er uansvarligt og gør forbrugerne forvirrede. jeg er overtydet om, at enbedste og eneste vej ud af denne krise er, at alle medlemslandene accepterer, at der er en fællesskabsramme med foranstaltninger, som sikrer at oksekød er sikkert. Den ramme er nu på plads, sagde David Byrne.