Abonnementsartikel

Kogalskaben i en række europæiske får nu svinepriserne til at stige med rekordfart på grund af øget efterspørgsel

De danske svineproducenter kan se frem til en forbedret indtjening. BSE-krisen i en række europæiske lande har øget forbrugernes efterspørgsel efter svinekød. Specielt på det tyske marked er der stærkt stigende priser. Noteringen er på 11,79 kroner pr. kg, men ventes at stige i løbet af få uger til op mod 14 kroner pr. kg, skriver JydskeVestkysten.

- Det ser lovende ud i hele foråret og hen over sommeren, siger Holger Sørensen, Porc-Ex A/S, der eksporterer smågrise, slagtesvin og slagtesøer til fortrinsvis Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Holger Sørensen er der meget stor efterspørgsel på smågrise i Tyskland.

Det er ikke kun forbrugernes fravalg af oksekødet, der får svinepriserne til at stige. I lande som England, Holland og Italien er svineproduktionen faldende. Inden for EU er det kun Danmark og Spanien, som har opretholdt produktionen.

Stærk position

I Danmark er der ligefrem tale om en fremgang i produktionen af svinekød, og det giver de danske producenter en stærk position på markedet, skriver JydskeVestkysten.

Den danske svinenotering er i uge syv på 10,50 kroner pr. kg, og prisen ventes at stige yderligere.

Markedsanalytiker Karsten Flemin, Danske Slagterier, oplyser at den gennemsnitlige afregningspris for hele 2001 ventes at blive på 11,08 kroner pr. kg plus efterbetaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men prognosen er usikker. Hvis de europæiske forbrugere igen får tillid til oksekødet, vil det betyde et pres på svineprisen.