Abonnementsartikel

Al transport af dyrearter, som kan smittes med mund- og klovsyge, er nu forbudt imellem EU-landene

EU-landenes veterinærchefer vedtog på et møde den 6. marts en række forholdsregler, som skal hindre udbredelsen af mund- og klovsyge, som på nuværende tidspunkt er fundet i 80 britiske besætninger.

Blandt andet vedtog veterinærcheferne, at Europas grænser øjeblikkeligt lukkes for al transport af dyrearter, der kan smittes med mund- og klovsyge. Det vil blandt andet sige svin og kreaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbuddet forhindrer en række danske landmænd i at eksportere deres svin, og Danske Slagterier hilser forbuddet velkomment.

Samtidig er alle former for dyrskuer og samlinger af dyr, der kan smittes med mund- og klovsyge, blevet forbudt i foreløbigt to uger.

Også en række lande uden for EU har lukket deres grænser for import af levende dyr. Blandt andet har Letland lukket sine grænser, og det betyder blandt andet, at Avlscenter Kollund ved Herning nu brænder inde med 600 avlssvin, som skulle have været af sted til landet. Og om fire uger kan tilsvarende situation igen opstå, når 400 svin fra avlscentret skal til Litauen.

Til Herning Folkeblad siger Gunnar Vestergaard, der er indehaver af avlscentret, at dyrene er testet og fundet fri for seks forskellige sygdomme, blandt andet mund- og klovsyge, men når de først er mærket til eksport kan de ikke afsættes i Danmark.