Abonnementsartikel

Venstre ser lyst og SF ser mørkt på mulighed for en acceptabel midtvejsjustering

Partierne bag Vandmiljøplan II gav tirsdag en måneds ekstra frist til det udvalg mellem embedsmænd, forskere og landbruget, der analyserer problemerne omkring brødhvede og mere smidighed omkring efterafgrøder.

Udvalget "normkommissionen" med repræsentanter fra de danske Landboforeninger, Dansk Familielandbrug, DMU og Foulum blev aftalt i begyndelsen af februar og skulle have været færdig 1. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og energiminister Svend Aukens (S) foreslår at fjerne muligheden for tildeling af kvælstof til seks pct. efterafgrøder, og det er anden barriere i forhandlingerne mellem de seks vandforligspartier (V, K, CD, SF samt S og R).

Partierne synes enige om en mere smidighed omkring våde enge, men bevillingen sættes ikke op.

- Opgaven skulle ikke være større, end at vi kan løse den. Vi har to udestående, efterafgrøder og eksporthvede. Der er politisk uenighed især om det sidste, siger Christian Mejdahl (V).

Jørn Jespersen (SF) siger, det ser svært ud med hensyn til at nå et resultat, SF kan stå inde for.

- Det er for uambitiøst. Man får ikke løst problemerne. Tiltagene er luftige. Vi har ikke fået en revurdering (af udgangspunktet i 1980"erne, red.), det vil sige, at vi kigger på et tilfældigt tal, som vi godt ved ikke passer. Hensynet til at få et ordentligt vandmiljø og at sikre grundvandet er tilsyneladende ikke særlig vigtigt, siger Jørn Jespersen.