Abonnementsartikel

Efterspørgslen på det europæiske oksekødmarked er faldet med 25 pct. siden november 2000

EU-markedet for oksekød er fortsat inde i en vanskelig situation især på grund af BSE-krisen. Priserne de seneste uger er dog steget i nogle lande, og det skyldes først og fremmest en forventning om at anvende destruktionsordningen i Tyskland og Italien.

I Danmark var prisen på køerne i uge seks faldet med 19 pct. i forhold til samme uge i 2000. Ungtyre var faldet 13 pct., efterfulgt af kvier med 11 pct. I EU er tilsvarende prisfald gennemsnitlig på henholdsvis 20 pct., 29 pct., og 15 pct., oplyser Kødbranchens Fællesråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden november 2000 har efterspørgslen været omkring 25 pct. mindre end i et normalt år i EU. Det svarer ifølge Kødbranchens Fællesråd til en ophobning af cirka 600.000 tons oksekød. EU skønner et forventet fald på 10-12 pct. i hele 2001. Det betyder, at der vil være behov for at fjerne yderligere over en million tons oksekøde fra markedet.

Krisen vil trække ud, og producenterne risikerer endnu større pris- og indkomstfald, hvis ikke de enorme kødmængder midlertidig fjernes.