Abonnementsartikel

Sikkerheden skal være i top - også når storsække skal tømmes

Gødning og såsæd i storsække bliver mere og mere almindeligt. I Finland har en idémand udviklet en løfteanordning, der skal gøre det nemmere at håndtere storsække.

Idéen opstod, fordi en landmand fandt det tungt og besværligt at flytte og tømme storsække.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik en fabrikant af landbrugsmaskiner til at udvikle Nopu 1000-løfteren, der har været på det finske og svenske marked i to år med nu over 1.500 brugere.

Foruden at løfte og flytte en storsæk kan Nopu"en dosere og tømme en storsæk, helt eller delvist.

Sækken tømmes

Løfteren, der monteres på traktorens frontlæsser, består af en løfteanordning, der hydraulisk kan løfte og sænke storsækken i forhold til tømningsbakken. Tømningsbakken er forsynet med en tværkniv, der skærer hul i bunden af storsækken.

Ved at løfte sækken løber indholdet ned i tømningstragten, der er forsynet med en tud for aflæsning. Tragten lukkes automatisk når sækken sænkes. Derved kan man ifølge den danske importør dosere lige den mængde ud, som er nødvendig – og alt foregår fra traktoren. Tømningstragten kan dog også betjenes manuelt med et håndtag.

Tværkniven kan i øvrigt fjernes, når ventilsække tømmes, så de undgår at blive beskadiget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har man en halvtom sæk, kan den efterlades på tømningsbakken klar til næste dosering. Hvis man ønsker at håndtere flere forskellige storsække, kan det være en fordel at have mere end én tømningsbakke.

Nopu importeres herhjemme af H. A. Agro Service i Lyngby. Det er ifølge den danske importør et effektivt og sikkert redskab at bruge, fordi det er nemt at tømme en sæk ,og arbejdssikkerheden er i top, da sækkens indhold tømmes fra traktoren.