Der er gået tre år, siden Maskinleverandørerne sidst planlagde at samle entreprenørbranchen til en udstilling. E09 var navnet, og resultatet dengang blev for alle parter og omgivelserne en rodet affære. En bestilt messe blev afbestilt igen, hvorefter nogle af medlemmerne alligevel valgte at gennemføre arrangementet.

Balladen fjernede et par navne fra medlemslisten hos Maskinleverandørerne, og E09 blev kun en skygge af, hvad det kunne være blevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt et år senere var det derfor en stor positiv overraskelse, at Maskinleverandørerne og MCH Messecenter Herning kunne præsentere en kontrakt, der indeholdt et samarbejde om entreprenørudstillinger på messecenterets udendørsarealer i 2012, 2015 og 2018. En nyskabelse med et strejf af fortidens succeser, der ifølge brancheforeningens formand, Hans Holm, havde fuldstændig opbakning fra foreningens medlemmer. Inklusiv de som havde valgt at vende tilbage i medlemskartoteket.

Således blev tegningen til tre store slagskibe sat i værk, og i dagene 10.-12. maj bliver det første skib søsat.

Branchedirektør Michael Husfeldt anvender selv ordet "relancering" om Entreprenør & Håndværk:

- I efteråret 2008 var der en skidt udvikling i branchen. Salg af nye og brugte maskiner var på indeks 10, og flere af vores medlemmer gav udtryk for, at de ikke kunne forsvare at afskedige folk, samtidig med at de skulle bruge 100.000 kroner på at deltage i vores udstilling. Derfor valgte vi at aflyse.

Nu er salget ifølge branchedirektøren igen stigende, og optimismen er ikke til at tage fejl af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For godt en måned siden havde vi "kick-off" med udstillerne og MCH, og der var en fantastisk stemning. Alle er meget begejstrede omkring E&H12, og alle er meget opsatte på, at det skal blive en rigtig god oplevelse.

Større interesse end forventet

Når Entreprenør & Håndværk 2012 finder sted om få dage, bliver det med cirka 130 udstillere, der byder på alt, hvad branchen har brug for. Der bliver præsentationer af nye maskiner og nyeste teknologi til gravning og jordflytning.

Desuden vil man finde knusere, kraner, byggepladsindretning, vejmateriel, håndværktøj, laserudstyr og meget, meget mere.

MCH er jo ellers hjemsted for Agromek, som også involverer entreprenørsegmentet, men i forbindelse med E&H12 er der en væsentlig forskel, at maskinerne befinder sig udenfor, og derfor kan starte motorerne op og flytte på elementerne. Det gør man ikke uden konsekvenser inde i en af messecenterets haller!

- De arbejdende stande har været udsolgt længe, men kan man bruge en stationær stand, hvor man kan demonstrere sine produkter men ikke har behov for at grave i jorden, så har vi plads ti nogle få endnu. Men man skal skynde sig, siger Klaus Erichsen, projektleder hos MCH Messecenter Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omkring 140.000 kvadratmeter kommer udstillingen til at brede sig over, og det glæder projektlederen:

- Målt i kvadratmeter er vi endt 25 procent over vores målsætning. Der har været betydelig større interesse end forventet, men det afspejler samtidig den optimisme, der hersker i branchen. Der kommer mange positive meldinger via medierne, og det er godt at få de positive budskaber ud.

Indfri forventningerne

Tilbage i 1990 var lokaliteten i Herning også centrum for en stor entreprenørmesse, som dog ikke kunne måle sig med version 2012. Også dengang var Klaus Erichsen med til at arrangere, så i hans perspektiv er det lidt som om, at messen "vender hjem".

- Den i 1990 var lidt speciel for mig, da det var den første, jeg var involveret i. Derefter var der grundet lidt krise i branchen en pause for messerne frem til 1998, hvor vi igen arrangerede. Det var i Odense, og det skete igen i 2000.

I 2003 flyttede den igen til Herning, og efter to versioner i Vandel - den seneste som nævnt med mindre succes end der var lagt op til - er den nu tilbage i Herning. Fuld af optimisme og fællesskab. Optakten har givet deltagerne og de besøgende anledning til at sætte sine forventninger højt, og håbet er, at de bliver indfriet.