Abonnementsartikel

Borgerlige partier vil stemme for opstramninger i arbejdsmiljøloven, hvis virksomhederne fritages for nye gebyrer og bøder

Slagterier og foderfabrikker er blandt de brancher, som kommer under et øget tilsyn de kommende fire år, når Folketinget har vedtaget en ny arbejdsmiljølov.

Arbejdsminister Ove Hygum (S) har skaffet sig flertal med SF og Enhedslisten for lovforslaget, og også Kristeligt Folkeparti støtter det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstre, Det konservative Folkeparti og CD vil gerne være med til at vedtage den ny arbejdsmiljølov, hvis de får indflydelse.

Deres største anstødsstene er administrative bøder og gebyr på de såkaldt brancherettede tilsyn, som Charlotte Antonsen (V) - der ellers er positiv over for lovforslaget - opfatter som ekstra skatter på erhvervslivet og i strid med retssikkerheden.

Beskedne muligheder

- Vi kan hurtigt lave et forlig, hvis regeringen er indstillet på at opgive de administrative bøder og de gebyrbelagte tilsyn. Regeringen har bundet sig i finanslovforhandlingerne til de to ulyksalige forslag, og derfor er forligsmulighederne i realiteten meget beskedne, siger Knud Erik Kirkegaard (K).

Arbejdstilsynet kan ifølge lovforslaget udstede en bøde på stedet ved overtrædelser af arbejdsmiljøloven i stedet for at overgive sagen til politiet. Sådanne bøder kan indbringes for en domstol. Hensigten er at give Arbejdstilsynet mulighed for at reagere hurtigt.

Ansatte og arbejdsledere kan lettere straffes, hvis de trodser arbejdsgiverens instrukser om at sikkerhedsudstyr. Standardbøden fordobles til 1.000 kr. for ansatte og til 2.000 kr. for arbejdsledere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det brancherettede tilsynsbesøg af Arbejdstilsynet skal koste 1.800 kr. i timen, fremgår det af lovforslaget. Et besøg vil vare ca. to timer for firmaer under fem ansatte, mens det vil vare syv timer for firmaer med 20-49 ansatte. Et eventuelt opfølgningsbesøg vil vare to timer.

Virksomheder med et særligt godt arbejdsmiljø slipper dels for det gebyrbelagte tilsyn, dels kan de få tilbagebetalt den arbejdsmiljøafgift, som Folketinget vedtog før jul.