Abonnementsartikel

Skærpede regler betyder, at flere slagterier ikke længere kan hente dyr til slagtning

Fødevaredirektoratet har udsendt en bekendtgørelse, der strammer reglerne omkring transport af klovbærende dyr.

Indtil videre er det forbudt at indsamle klovbærende dyr. Det er dog tilladt at transportere dyr fra én besætning direkte til slagtning. Transportvognen skal rengøres og decinficeres umiddelbart efter transporten. Vognmanden skal have et skriftligt bevis for, at bilen er decinficeret. Dette bevis kan fremvises til myndighederne og når dyr hentes ved producenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De skærpede regler betyder dermed, at det er forbudt at samle klovbærende dyr op fra flere ejendomme. Og det har fået flere slagterier til at lukke midlertidigt. Det er simpelthen blevet for dyrt at fragte få dyr ad gangen i en lastvogn fra landmanden til slagteriet. På slagterierne er der heller ikke plads til at vaske og decinficere fragtbilerne.

Det kræver myndighedernes godkendelse, at transporterer klovbærende dyr fra en besætning til en anden besætning.

Overhold regler

I Kødbranchens Fællesråd opfordrer man producenterne til at overholde reglerne.

Flemming Thune-Stephensen, afdelingschef i Kødbranchens Fællesråd, siger, at de berørte landmænd kan vælge enten selv at transporterer dyr til slagteriet, eller få en vognmand til at stå for transporten.

Kødbranchens Fællesråd oplyser, at det er meget vigtig, at alle er deres ansvar bevidts med henblik på at minimere risikoen for indslæbning og eventuel spredning af smitte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der bør blandt andet føres logbog over alle kontakter til besætningen otte dage bagud og løbende fremad. Det gælder både dyrlæger, inseminører, foderleverandører, montører, rådgivere, besøgende og så videre.

I Storbritannien er situationen stadig ikke under kontrol. Myndighederne kunne onsdag konstateret endnu 15 tilfælde af mund- og klovesyge. Det bringer det samlede antal op på foreløbigt 95 tilfælde.