Abonnementsartikel

Økologisk landmænd, virksomheder samt forbruger og detailhandelen i fælles front mod nye E-numre

Økologiske landmænd, forbrugerorganisationer og virksomheder er imod et forslag fra EU-kommissionen om, at det skal være tilladt at bruge op til 50 tilsætningsstoffer i økologiske kød- og mejeriprodukter.

De økologiske landmænd er ifølge Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) stærkt utilfredse med, at det bliver tilladt at sminke og balsamere resultatet af deres indsats.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lægger et kæmpe arbejde i at drive landbrug på en måde, så vi holder dyrene fri for unaturlige og skadelige stoffer. Det virker derfor helt ødelæggende for det arbejde, at man nu vil tillade en masse nye E-numre i den videre forarbejdning af vores gode råvarer. Vi vil ikke acceptere det. Det er ikke økologi, siger Knud Erik Sørensen, formand for LØJ.

Liste

EU-kommissionen har i listen medtaget alle de stoffer, der er tilladt i mindst ét EU-land. Det kalder Knud Erik Sørensen et skoleeksempel på, hvordan man kan udvande økologien.

De danske økologer har hele tiden arbejdet på, at minimere E-numre i de økologiske fødevarer. Det er i dag muligt at købe for eksempel forskellige former for danskproduceret kødpålæg uden indhold af tilsætningsstoffer.

- Der er et spørgsmål om at kunne sit håndværk og produktudvikle, for at undgå at bruge tilsætningsstoffer, siger direktør Ulrich Kern-Hansen, Hanegal Økologisk Kød.

Detailhandlere er ifølge Økologiens Hus betænkelig ved udsigten til flere tilladte stoffer, fordi det vil anfægte forbrugernes tillid til økologiske varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos FDB frygter man, at hvis rækken af E-numre i varedeklarationerne på de økologiske varer begynder at ligne den på de konventionelle varer, så forsvinder et væsentligt argument for at købe økologisk

Danmark tillader i dag 12 tilsætningsstoffer, der vurderes som naturlige og uskadelige, og dermed er tilladte i økologiske fødevarer. Med Kommissionens forslag gennemføres vil cirka 50 af de mere end 800 E-numre, der bruges i fremstillingen af konventionelle varer, blive tilladt i økologiske varer, oplyser Økologiens Hus.