Abonnementsartikel

Danmark vil med et nyt direktiv have sikkerhed for, at GMO-produkter kan spores

De 15 EU-lande er blevet enige om et nyt direktiv, der omhandler godkendelse af genmodificerede organismer i naturen.

Danmark stemte for det nye direktiv, men kræver sammen med fem andre lande regler, der sikrer forbrugerne en tydelig mærkning af GMO-produktioner og de stiller krav om, at produktet kan spores tilbage til producenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af få uger vil miljøkommissær Margot Wallström så fremsætte de forslag, der altså igen vil gøre det muligt at indføre nye GMO-produkter på det europæiske marked. I snart tre år har der været stoppet for godkendelse af nye genmodificerede produkter.

I det nye direktiv er forsigtighedsprincippet slået fast. Både når det gælder markedsføring og forsøgsudsætning af GMO, oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

Risikovurderingen bliver langt mere omfattende end tidligere, og der bliver obligatorisk tidsbegrænsning og overvågning, når der gives tilladelse til et nyt produkt.

Det er ifølge miljøkommissæren ikke så enkelt at udforme de regler, der gør det muligt at spore GMO. På den ene side skal de give forbrugerne tillid til produktet. På den anden side må det ikke være for vanskeligt for industrien at overholde kravene. Og i forhold til udviklingslande må kravene ikke udformes så de kan opfattes som en handelshindring i konflikt med WTO-reglerne, skriver Børsen.