Abonnementsartikel

Det hollandske eksportforbud af kød- og mejeriprodukter rammer flere danske virksomheder

De hollandske veterinærmyndigheder kunne onsdag aften konstatere endnu et tilfælde af den smitsomme mund- og klovesyge, så der nu er opdaget tre tilfælde i Holland.

Holland har derfor udstedt eksportforbud af kød- og mejeriprodukter, og det rammer nu flere danske virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Gæmelke, Landbrugsraadets præsident, siger ifølge Radioavisen, at Danmark må gå endnu mere i offensiven, så smittten ikke kommer her til landet.

- Med den nye situation i Holland bliver vi nødt til at indskærpe kravet om, at vi ikke importerer foder i en periode, og at danske landmænd og hollandske landmænd i Danmark bruger dansk produceret foder, siger Peter Gæmelke.

Han opfordrer samtidig til, at transport af dyr til udlandet begrænses til det mindst mulige.

Det gælder især slagtesvin, der efter Peter Gæmelkes mening kun bør slagtes på danske slagterier, indtil situationen med mund- og klovesygen er afklaret.

Kødimport

I Danish Crown frygter man, at mund- og klovesygen i Holland kan betyde, at udsigterne til en ophævelse af blandt andet USA"s importforbud nu bliver længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark importerede næsten 21.900 tons okse- og kalvekød fra Holland i 1999.

Danish Crown importerer kun kød fra selskabets eget slagteri i Husum, Tyskland. Lorenz Hansen, direktør i Danish Crown, siger til MaskinBladet, at det vil man blive ved med, så længe det er forsvarligt.

Skare Meat Packers i Vejen importer kød fra især Tyskland og Holland. Holland har nu udstedt eksportforbud af okse- og svinekød på grund af mund- og klovesygen.

Det har endnu ikke været muligt for MaskinBladet at få en kommentar fra ledelsen i Skare, da man her drøfter den aktuelle, hollandske situation.

Dansk fløde i kaffen

De hollandske mejeri Campina Melkunie leverer mere end halvdelen af flødesalget i FDB. De hollandske myndigheder har på grund af mund- og klovesyge indført eksportforbud, der blandt andet omfatter mejeriprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FDB må derfor sadle midlertidig om. Ifølge Jens Juul, kommunikationschef i FDB, betyder det, at Brugsforeningerne nu får større leverancer fra blandt andre Arla Foods og Fanø Mejeri.

- Når mund- og klovesygen i Holland er afklaret, tager vi stilling til, i hvilket omfang importen af de hollandske mejeriprodukter skal genoptages, siger Jens Juul til MaskinBladet.

De udenlandske mejeriers indtog på det danske marked har tvunget Arla til at sænke priserne på fløde, youghurt og creme fraiche.

SuperGros A/S, der leverer varer til over 600 købmænd, har fået sænket sine priser på mejeriprodukter fra Arla. Efter påske kan forbrugerne finde piskefløde fra Arla under navnet Kløverblomst på hylder i supermarkederne.